Buah kedondong atau dipanggil buah amra dalam loghat Kedah ni Cik Leha bagi.
Tapi, Ummi nak try buat pajeri sebab geng Beloved Biras cakap sedap.
Ummi ke dapur Mama Cella jumpa resepi Pajeri Buah Kedondong. Jadi, Ummi ikut resepi yang ditulis oleh Cella. Terima kasih banyak dan mohon dihalalkan resepinya ye MC š¤
Resepi: Pajeri Buah Amra @ Kedondong
Sumber: Mama Cella
Bahan-Bahan
Buah amra @ kedondong muda - kopek kulit (Ummi belah dua)
Bawang merah - dihiris
Bawang putih - ketuk dan cincang kasar
Halia - dihiris
Rempah 4 sekawan
Udang kering - ditumbuk
Serbuk kari daging
Serbuk kari ikan
Garam
Gula merah 3 sudu + gula putih 1 sudu
1 cawan santan
1 s/b kerisik
Cara-Cara
1. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau
2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis lagi layu
3. Masukkan daun kari
4. Satukan serbuk kari daging dan serbuk kari ikan dan bancuh dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periuk dan tumis hingga pecah minyak
5. Masukkan udang kering
6. Masukkan buah amra dan secawan air. Masak hingga buah amra empuk. Tambah air jika perlu
7. Masukkan santan dan garam. Kacau sebati
8. Masukkan pula gula dan kerisek. Gaul sebati
9. Perlahankan api dan biar kuah pecah minyak dan pekat
10. Perisakan sekali lagi jika perlu dan tutup api. Siap!
Selain buah amra ni, beberapa malam lepas Cik Leha bagi nasi minyak, kuih-muih dan buah putat!
Buah putat tu Ummi nak try buat masak lemak. Cik Leha kata makan dengan sambal kelapa pun sedap. Kita tengoklah nanti kejadiannya ye :D
Mesti sedap pajeri kedondong ni... terliur tengok!
ReplyDelete1st time dgr menu pajeri kedondong...biasa minum air jus kedondong asamboi
ReplyDeleteRajin buat resipi baru. Hehe entah tidak makan oajeri kedondong.
ReplyDeleteAlamak, ini sudah bikin kecurrrrrrrrr.
ReplyDeleteSedapnya pajeri kedondong. Teringin pulak dah ni hihihii.
ReplyDeletepehh sedapnya ciah colek
ReplyDeleteBelum pernah makan, teringin jugak nak merasa. Tapi malas nak buat..haha
ReplyDelete