Baru je hari tu cerita pasal nostalgia kulat sisir, alhamdulillah semalam ada rezeki bertemu kulat sisir.
Hari tu Ummi beli strawberries & scones, kali ni nampak Mila jual kulat sisir. Teringin punya pasal belilah sepeket. Dulu-dulu pergi kutip di kebun getah, free je. Sekarang ni, dah jadi benda rare, kemain harganya. Lagipun dah siap bersih, balik kita basuh dah boleh masak. Nak bersihkan kulat ni renyah juga, sebab saiznya kecil. Cara bersihkan ialah dengan buang 'kakinya'.
Ayam goreng Ummi gaul dengan tepung Bestari kemudian masuk dalam air fryer.
Masak lemak kulat sisir ni sama je dengan masak lemak cili api lain. Ummi tumbuk bawang merah, cili api dan kunyit hidup. Di dalam periuk, satukan bahan tumbuk, kulat sisir, serai yang dititik dan santan. Masukkan asam keping. Jerang hingga masak. Tutup api. Jangan lupa masukkan garam ye. Dan kacau selalu supaya santan tak pecah.
Selain tu beli juga petai dan buah kedondong. Petai tu isi padat 😍 Katanya dari Cameron Highlands juga.
Kedondong tu pula rangup, sedap buat menyicah. Hari tu try dah. Sedap! Itu yang repeat beli...
الحمد الله الذي بنعمته تتم الصالحات 💚
Sedapnya hidangan ada kulat sisir, susah nak dapat sekarang ni, betul tu dah jadi rare.
ReplyDeleteBetul sebab tu mahal agaknya :(
Deletesy singgah & follow sini.. buah kedondong sedapnya lahhh.. kalau org kedah panggil buah amra..
ReplyDeleteTq singgah :)
DeleteSakapailah kita. Kedah tang mana?
PH orang Berlin hiks!
masya Allah nampak sedap sangat kudap-kudapan bawah sekali tu!
ReplyDeleteSaya memang suka masak lemak kulat ini.
ReplyDeleteLamanya tak makan cendawan sisir ni. Kalau kat kampung saya selalu buat tumis berlada tu. Biasanya kalau abah ke kebun musim hujan mesti bawak balik cendawan ni. Sedapnya :)
ReplyDeleteRindu nak makan kulat sisir. Susah nak jumpa sekarang ni.
ReplyDeleteAdoiiiii....terliur tengok ni. Dah lama gila tak makan kulat sisir
ReplyDelete