Letih jugak buat entry berepisod nie...:)
Siakap Kerabu Mangga
Bahan-Bahan
1 ekor ikan siakap
1 biji mangga - cincang halus ~ saya guna 1/2 je
1 cawan suhun - celur & toskan
1 biji tomato - didadu
1 biji bawang besar - didadu
2 batang daun ketumbar - dimayang halus
5 biji cili api
4 ulas bawang merah
4 s/m udang kering - rendam
sedikit belacan bakar
3 s/m kacang tanah - sangai (goreng tanpa minyak) dan tumbuk kasar
Sedikit gula melaka - hancurkan
Garam
Serbuk kunyit
Minyak
Caranya:-
1. Gaulkan ikan dengan garam & kunyit ~ saya tambah tepung jagung
2. Goreng ikan hingga masak. Ketepikan.
3. Cili api, bawang merah, udang kering dan belacan ditumbuk lumat
4. Gaulkan semua bahan diatas. Perisakan
5. Hidang bersama ikan goreng tadi.
Seri Muka
Sumber: SDK 06/11
Bahan A (lapisan atas)
1 cawan pati santan
2 biji telur
3 s/b gula pasir
30 gm tepung gandum
Air daun pandan
1 camca tepung jagung - saya tak letak
Sedikit pewarna hijau
Secubit Garam
Bahan B (lapisan bawah)
1/2 cawan pulut - bersihkan & tos
1/2 cawan santan pekat
Secubit garam
Caranya:-
1. Masukkan semua bahan A dalam bekas dan kacau sebati. Jika kurang manis, tambahkan gula
2. Tapis dan biarkan seketika.
3. Panaskan pengukus
4. Masukkan bahan B kedalam loyang. Kukus hingga masak
5. Apabila pulut masak, tekan-tekan pulut tadi bagi mampat
6. Tuangkan bahan A ke atasnya
7. Kukus semula lebih kurang 30 minit atau sehingga masak
Hidangkan dengan secawan teh. Walah! |
No comments:
Post a Comment