Salah satu cara nak panjangkan jangka hayat barang² dapur ialah dengan menyimpan secara frozen (sejukbeku). Tapi, kenalah tahu cara yang betul supaya bahan² ni kekal elok.
Untuk daun pandan, basuh bersih daun pandan dan potong ikut citarasa. Nak lap dulu daunnya hingga kering pun boleh. Simpan dalam bekas plastik/ziplock bags dan tutup rapat. Sebab Ummi tak berapa reti nak simpul daun pandan, asyik terburai bila dimasukkan dalam masakan, Ummi potong saiz ni. Terpulang ye. Bila nak guna, keluarkan dan tak perlu basuh lagi. Daun limau purut pun Ummi simpan style ni, alhamdulillah kekal warna dan aromanya.
Kalau untuk daun kari, guna cara ni, lebih berkesan إن شاء الله
Untuk kunyit hidup, halia dan lengkuas, basuh bersih, buang kulit dan hiris nipis.
Susun atas pinggan/talam satu², jangan bertindih dan masukkan ke dalam freezer 1-2 jam. Bagi keras/beku dulu then pindahkan ke dalam bekas bersesuaian.
Bila nak guna, ambil je berapa hirisan yg diperlukan. Alhamdulillah setakat ni, inilah cara yang paling sesuai dgn Ummi.
Malam hari Arafah tempohari, Angah bawa balik lengkuas, ada jemaah surau sedekah. Bagus betul jemaah ni sedekah barang yang sangat function di musim² raya korban. Lengkuas ni boleh guna untuk buat rendang, rebus daging dsbnya. Terima kasih Haji 👍
Ummi basuh bersih, hiris nipis dan simpan macam cara di atas. Kali ni Ummi simpan dalam ziplock bag (gambar first, kanan sekali). Dedaun lain pun Ummi letak dalam ziplock bags, jimat space dalam freezer.
Boleh cuba ye ...
#Untuk sabun Do'zee tu, sebenarnya kena beli dengan stokis, sebab belum masuk pasaraya² besar. Selain MTM Mart, rasanya di Mydin ada produk ni. Do'zee ni produk bumiputera, nak masuk pasaraya besar mungkin banyak prosesnya.
Berjaya racun kawan kita, blogger NA 😁
Dah guna belum? Hehe...
(Boleh rujuk website Do'zee untuk senarai stokis). Ummi takde kaitan ye dengan produk ni, sekadar share sebab Ummi suka guna ✌️
Sokong dan beli barangan buatan Malaysia gitewww :D
menarik la tips ni..mcm nak try lah nanti
ReplyDeleteSila² 🤗
Deleteboleh cuba frozenkan.. tp tu la sy jarang sgt memasak.. hihi.,.
ReplyDeletebrng2 msak pon xbyk ade dlm peti ais.. haha
Hihi...
DeleteYg selalu masak mcm PH ni bole la try sbb kdg beli nak guna sikit je, baik simpan dgn cara ni :)
Tips ni menarik..tapi knowing PZ dia x suka..penuh petiais katanya...so kita hadap aje la aturan PZ sendiri...
ReplyDeleteSenang nak guna untuk masak kalau sudah tersedia bahan-bahan frozen begini.
ReplyDeleteAah Kak, jimat juga masa :)
DeleteSenang bila nak guna je boleh ambik....idak la kena beli yg baru sebab yg lama dah layu.
ReplyDeleteBetul Ezna. Dapatlah juga jimat duit dapur hihi
DeleteMasya Allah rajin PH buat semua, teliti .Proses renyah tapi tahan lama.
ReplyDeleteMemang wangi Do'zee. Tq cadangkan.
Takdelah rajin sangat pun, tapi frustrated kalau bahan² tu jadi lemau jika dibiar je dlm peti ais.
DeleteAlhamdulillah wangi kan 👍
Rajinnya PH buat mcm ni. Menarik tips ni, sebab kadang2 bahan2 mcm daun limau purut, daun kunyit & daun pandan bukan hari2 pakai tapi bila beli kena beli dalam kuantiti banyak.
ReplyDeleteLebih kpd sayangkan bahan² tu rosak sis, kita cuba la panjangkan hayatnya. Plus bila nak guna, ambik je dlm freezer. Senang 😁
DeleteTapi kala kadang nak cepat, sumbat je semua dalam freezer. Cuma kena jarak2 kan jgn tindih2 kan, macam PH buat supaya senang ambil.
ReplyDeleteBaru cuba dozee, wangi nya.
Waahh.. bagus tips nya ni.
ReplyDeleteingat lagi masa Ana kena bertugas di bandar few years back,kena guna cara frozen cmni baru boleh jimat beli hehe
ReplyDeleteBagus Ana 👍
DeletePH lately baru la berjinak² hihi
Kalau muat peti ais boleh guna tips ni. Bagus.
ReplyDeleteInsha Allah, muat je. Lagi² simpan dlm ziplock bags
DeleteBuat macam ni dia x kecut ke PH..SA pernah buat..semua jadi mengecut...hehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah so far okay je. Cuma dedaun mcm daun sup daun bwg tu akan lembik juga.
DeleteHalia, lengkuas, kunyit tu bekukan dulu lepas hiris, bg kering satu² baru dia tak lembik Insha Allah
Samaa kak. Utk tumbuhan rimpang macam jahe, lengkuas, kunyit dll, saya juga selalu simpan dlm frozen. Sampai 6 bulan lebih pun masih baguuus 🤣. Hebaaat jadinya tak payah beli selalu. Sebelum saya tahu cara ini, lengkuas dan kencur asyik menyusuuuut saja badannya jadi kecil 😅. Krn saya simpan di room temperature
ReplyDeleteSama CCL pun pakai dozee hitam
ReplyDelete