Tuesday, 13 March 2018

Kakak ~ regi sekolah kebangsaan...


Sejak 1 Mac lalu pendaftaran (online) untuk darjah satu sekolah kebangsaan bagi tahun 2019 & 2020 dah di buka. Untuk kakak alhamdulillah dah setel. Bab-bab online ni serah je kat Walid, memang laju dia buat :) 
Umi malas nak isi-isi borang ni. Kadang tu borang PMCare kat klinik pun Umi suruh Walid isi πŸ˜† tapi kalau feedback form Umi suka isi. Nampak sangatkan suka nau nak komplen haha... 

Ada penambahan iaitu butiran imunisasi pelajar juga perlu diisi. Jadi kenalah ada buku rekod imunisasi tu. Kami pangge 'buku cucuk' je. Orang Kedah kan... 

Buku cucuk kakak 

Lepas dah regi online tu kenalah hantar dokumen2 yang diminta dalam masa 2 minggu. Inilah checklist nya. 


Tapi jangan cepat terpedaya πŸ˜…
Bila Walid nak submit documents, rupanya perlu juga disertakan sampul surat beralamat sendiri beserta setem RM 1 dan salinan buku cucuk tu. Mujur juga bawak buku tu, standby. Rupanya bukan kami saja yang lurus bendul gitu, boleh dikatakan semua parents yang Walid jumpa di pejabat sekolah tu berdepan situasi yang sama. Katanya yang checklist tu kementerian yang minta, yang sampul surat dsbnya ni requirement sekolah. Why not just state in the checklist as previous years regards to the self addressed envelope plus the copy of the immunization record. Takdelah kena buat kerja 2-3 kali. 

Dekat sejam jugaklah Abang beratur semata-mata nak beli setem singgit tu. Nak tambah pahala, tolong belikan setem untuk seorang parent ni yang no gilirannya lagilah jauh dibelakang. Suka Abang uncle tu upah singgit hehe... 

Alhamdulillah setel. Tunggu July 2019 nanti baru boleh check dapat ke tidak sekolah yang diminta ni. W/pun harapan kami kakak dapat masuk SRAI juga tapi still kena regi sekolah kebangsaan juga. Itu pra-syarat untuk permohonan ke sekolah SRAI. 

1 comment:

  1. dekat sekolah anak saya takde pula diminta sampul surat dan stem, buku imunisasi tu ye kena fotostat tapi maknya ni lupa, mujur juga pihak sekolah ok, katanya lain kali boleh hantar lagi hehehe

    ReplyDelete