Thursday, 23 February 2017

Bihun Goreng Kampung je...


Bihun goreng is my all-time favorite food. Nak-nak pulak air tangan Mak. But dah besaq panjang ni kenalah masak sendirikan kalau teringin. Takkan nak merap Mak lagi dak? 

What I did just imitate mak's recipe. Ada bawang merah, bawang putih, ikan bilis, sawi dan sos; cili, tomato, tiram, kicap manis dan cili kisar dah boleh buat. Bihun tu wajiblah ada noh...

Tumis bawang merah, bawang putih & ikan bilis yg dah ditumbuk hingga wangi. Masuk kan cili kisar, masak hingga garing. Tambahkan sos-sos tu. Kalau kering tambah air. Kalau nak masuk ayam/daging boleh masuk kan time ni. Then masuk kan sawi. Perisakan dengan garam & gula. Bihun goreng kampung ni sedap kalau rasanya manis-manis sikit. Then masukkan bihun yang telah dicelur dan ditoskan. Gaul rata. Tutup api dan hidangkan. 


Jemput makan! 

No comments:

Post a Comment