Saturday, 31 May 2014

"tak perlu buang..."


Sempat beli buku ni di Pusrawi tadi... uncang comel tu pula hubby dapat dari majlis bertunang anak jiran

Hari ni kami bawak Abang utk follow-up appointment dgn pakar ENT, susulan tonsilnya yang bengkak dan bernanah. Doc bg 2 minggu utk tengok keadaan tonsil Abang, dgn membekalkan ubat utk kecutkan bengkak pada tonsil juga utk habiskan antibiotics yg klinik bagi. Selain Tu doc minta kami monitor tidur Abang, in case he lost his breath while sleeping or any signs related to it. 

Seboleh mungkin kami suami isteri tak mahu Abang undergo another operation. Cukuplah 2x...

Alhamdulillah, everything is OK with Abang's tonsil. Bila jumpa doc pakar ni rasa lega sangat sbb he explained everything and to him ops is the last option. Tak payah buang for now. Tonsil yg membesar tu akan mengecil seiring usia, in most and normal cases. Leganya...

Dah namanya ENT specialist kan, the doc check juga telinga Abang sbb the tonsil kalau besar sgt blh mengganggu pendengaran & pernafasan. Rupanya telinga Abang banyak "bijih" :). Terus doc cuci telinga Abang. The ear wax yg doc keluarkan sebesar size kuku jari kelingking saya. It was unusually hard and almost reach his gegendang telinga.

I thot puncanya sbb jarang korek but Doc dismissed the idea. Katanya ear wax hanya exist di telinga luar. If we use cotton bud or any tools it would push the wax inside (towards telinga dlm) unless we able to kaiskan  the wax keluar. In order to do so, we need help. Bukan kita yg korek sendiri tp org tlg korekkan/cucikan telinga kita. Otherwise biarkan saja. The wax will naturally keluar. In Abang's case, doc suspected that he use his fingers to clear the ear. That's why wax tu makin byk terkumpul di dlm and mengeras. Ilmu baru utk kami sbg ibubapa juga.

Harap2 tonsil Abang tak bernanah lagi. Insha Allah. 

Last but not least, 


Cheers!

No comments:

Post a comment