Saya memang suka dengan kuih muih tradisional. Cuma persepsi saya tentang penyediaan kuih muih ni rumit dan memakan masa utk disediakan. Rupanya saya silap.
Beberapa hari lepas saya cuba buat kuih lapis, antara kuih tradisional kegemaran saya. Sekarang dah jadi feveret Angah. Tapi dia panggil cucur gajah! Satu lagi kuih yg dia suka is cucur badak. Bila ada badak, mesti ada gajah kan? And the list goes on.... we have cucur buaya (tepung talam) and cucur kerbau (kuih lopes). Semuanya named after animals yg dia tgk kat TV. Cucur plak sbb Umi & walid are Kedah-born. Orang Kedah pangge kuih tu cucuq :)
Kessahnya....
Berbalik kpd kuih lapis tadi, 1st time tak berapa jadi. Sukatan santan saya tak cukup. Patut batter tu dpt 600ml, saya dapat dlm 400ml je. Hasilnya kuih lapis saya hanya 4 lapis, bkn 6 spt sepatutnya. Dah tu keras sikit sbb guna tepung beraskan... kukus pun tak lama sbb saya x tau brp lama patut kukus. Tapi habis juga. Angah le tukang angkutnya. Kejap2 nak cucur gajah...
Sebab x puashati, saya cuba lagi sekali. Kali ni perfect! Resepi saya pinjam dari blog kurniaanmu. Terima kasih empunya blog. Memang terasa keenakkannya, macam mak2 kita buat. Masa penyediaannya pun kurang dari 1 jam. Sesiapa yg nak try, saya mmg rekemen resepi ni. Resepi asli!
Akhir kalam,
wah...bravo kak! ehehe...kuih2 melayu semua binatang yg dapat nama eh... hihihhi...
ReplyDeleteItulah pasal... kalau kat kedai pun selamba je dia minta kuih ikut nama binatang... :)
ReplyDelete