Sunday, 11 July 2021

Resepi ~ Keng Som Siakap

Ramai yang puasa awal Zulhijjah ni kan? Apa kata untuk berbuka nanti, masak Keng Som Siakap ni. Hidangan yang sangat mudah, sedap dan sihat. Ummi pun baru kali pertama masak dan makan, terus jatuh hati :p

Ummi guna ikan siakap walaupun resepinya menggunakan ikan merah. Cara memasaknya juga amat mudah. Seakan masak asam rebus cuma ditambah nenas dan kangkung.

Resepi ni Ummi copy dari artikel 20 Menu Thailand Popular dan Menjadi Kesukaan Ramai siaran Majalah RASA. 


Resepi: Keng Som Siakap
Sumber: RASA

Bahan-bahan
Ikan siakap - potong dua 
1/2 biji nenas - dipotong kecil
Kangkung 
2 batang serai - diketuk
Jus dari sebiji limau nipis - masukkan separuh shj 
Garam dan gula secukupnya

Bahan Kisar
2 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
1 biji bawang besar saiz sederhana
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan
1 inci kunyit hidup - tak letak

Cara-cara
1. Masukkan bahan kisar dan air secukupnya ke dalam kuali. Masak hingga mendidih
2. Masukkan serai dan nenas. Biar mendidih
3. Masukkan ikan dan reneh hingga ikan masak
4. Perisakan dengan garam dan gula
5. Masukkan kangkung. Biar sedikit layu kemudian tutup api.

6. Masukkan perahan jus limau nipis. Siap! 

Selamat mencuba 🤗



6 comments:

  1. Pernah sekali masak Siakap Kengsom ni, rasa macam gulai rebus nanas, sedap sangat.

    Dulu2 baca menu ni kat buku menu kedai tomyam, ingatkan dia salah eja, hehe

    ReplyDelete
  2. Tidak pernah makan lagi menu ini.

    ReplyDelete
  3. Sedap nampaknye, tq sharing resepi

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap tu. Bagus juga bagi idea tu. Tak pernah cuba lagi ikan masak Keng Som.

    ReplyDelete
  5. Adeh! terliur sedapnya sebab ada nenas tu

    ReplyDelete
  6. Saya pun suka keng som..Pedas,masam,masin & sikit manis dari nanas.
    Bila sebut keng som teringat rakan-rakan Siamese bila makan jeruk- jeruk mereka akan ajak...
    " ma ley khin sorm"
    hehehe...

    ReplyDelete