Friday, 26 December 2025

Soto in da House

Mood rajin datang lagi... 
Makanya terhasillah soto untuk sarapan di pagi Jumaat yang barokah :) 

Belah sini... 

Belah sini pulak :)

Soto simple;  takde kacang dan tauge tapi dah cukup sedap bagi kami alhamdulillah. 

Kali ni nasi impit Ummi jadi elok. Ummi rebus dalam pressure cooker manual (rebus atas api dapur), 2x tambah air sebab air kering. Ikutkan kena rebus 90 minit, tapi dalam sejam je lebih kurang Ummi rebus. Ketupat segera jenama Jasmine.  #notetoself

Kuah soto Ummi tumis bahan kisar (bawang merah, bawang putih, halia, serai) bersama ½ peket serbuk sup hingga pecah minyak. kemudian baru masukkan pes soto jenama Shahid. Ada jual di online platforms. Ummi beli di kedai Acheh, pembantu kedai kenalkan dengan jenama ni. Sedap 👍🏻

Begedil anak² tolong buat. Kakak goreng kentang, Angah kisar kentang. Then pakat buatlah begedil tu. Abang pula siapkan dinner.  Memasak ramai² gini tak la terasa penat sangat. 

Semua ni Ummi masak malam, paginya cuma celur bihun, goreng begedil, potong nasi impit dan panaskan kuah soto je. Kena cepat sebab Walid kerja. 

Puashati dapat makan berulang², sebab masak sendiri kan. 

Alhamdulillah.

1 comment:

  1. Saya pun sukaaa sangat soto. Apalagi di sini, masing2 propinsi , sotonya beda2. Kalau sumatera biasanya pakai santan. Kalau Jawa cendrung bening kuahnya. Kalau Sulawesi pula banyaak sekali pakai rempah. Tapi semua sedap. Dan saya sukaa kalau makan soto pakai lontong atau nasi impit sebutnya di sana yaa.

    Kalau Kaka ke Jawa timur, hrs coba juga soto Lamongan. Unik karena pakai taburan bubuk koya. Ini kerupuk udang yang digiling halus, sehingga menjadi bubuk.

    ReplyDelete