Cik Leha bagi Baby Tempeh ni.
Katanya ada member bagi, suruh ambil je berapa nak. Mungkin promosi kot. Tempenya panas² lagi, macam baru dipek.
Macam² jugalah menu berasaskan tempe yang Ummi masak, untuk habiskan 3 pek tempe ni.
Kacang Panjang + Tempe Goreng plus lebihan isi Siput Sudu rebus. Menu ni tak dapat sambutan sebab tempenya Ummi hiris tebal². Walid makan tempe jika hiris nipis dan goreng garing je.
Satu pek lagi tu Ummi goreng salut Tepung Bestari, cicah cili kicap. Yang ni laku keras.
Ummi mula kenal tempe bila datang ke ibu kota, kira² 20 tahun lepas. Mula² tu tak berapa gemar tapi lama² boleh je terima di tekak. Paling suka kalau dapat makan Sambal Goreng Jawa. Kalau ada jemputan kenduri dari kawan² sebelah Sg Besar, Ijok, Tg Karang sana memang berharap ada menu Sambal Goreng Jawa. Buat sendiri tu pernah tapi tak authentic la macam depa buat kan...
Terima kasih daun keladi Cik Leha π
puas ati kalau dpt masak2 sendiri apa yg kita nak/suka mkn kan :)
ReplyDeleteComel pulak nama brand dia tu, hihi.
ReplyDeletetp sekarang pun dah susah nak jumpa sambal jawa masa kenduri...geng2 masak takde dah
ReplyDeletenieyl kalau tempe ni suka goreng crispy..
ReplyDeleteKalau Sha, memang salut dengan tepung bestari dan goreng.. sedap betul mengunyah..
ReplyDeletelama tk masak menu tempe..slalu goreng berlada
ReplyDeletewahh tempe cicah cili kicap tu mmg nikmat., hehe
ReplyDeleteBaby tempeh, memang kecik ya saiznya tu?
ReplyDeleteSaya penggemar tempe, suka makan yang digoreng gitu je. Belum hidang pun saya dah makan banyak kat dapur π
Tempe kayangan tu..
ReplyDeletePada akak tempe ni kalau bungkus dengan plastik dia agak keras sikit. Kalau dapat yang bungkus pakai daun atau kertas bungkus makanan, tekstur dia lagi lembut sebab kurang padat. Tapi sekarang memang banyak guna plastik.
kalau Jawa panggil sambal goreng ye
ReplyDeleteCuya beli tempe, lupa nak masak terus dah basi hahaha
ReplyDeleteTempe ni fav dania dan en suami SA...kena buat sambal goreng yang letak kacang dan ikan bilis tu..lama x buatkan untuk diorang sebab takde permintaan
ReplyDeleteammi masa memula ajar anak makan tempe pun ammi potong nipis2 then goreng dengan kunyit. now slowly boleh tebalkan sikit-sikit.
ReplyDeleteSambal tempe kentang dengan udang paling favorite sekali. Plus goreng kosong pun ngam.
ReplyDeleteDi rumah saya yg tak suka tempe hanya suami. Betul2 tak nak disentuh Ama dia. Kalo kata almarhum mertua, sebab nya Krn sejak kecil tak pernah dibiasakan makan tempe. Sebab dulu mertua diplomat, dan suami grew up di negera2 tempat mertua bertugas , dan di sana tak ada tempe π .
ReplyDeleteSaat dah besar, memang lidahnya tak bisa terima rasa tempe. Pdhal kan sedap yaaa π π. Krn itu saya jarang masuk tempe. Sesekali saja