Syawal ke-14 baru sempat masak soto. Nak lepaskan hajat sendiri teringin makan soto dan juga raikan Walid yang dah last day Puasa 6. Selain tu of course masak untuk Abang, sebab sekarang hanya boleh PB sebulan sekali. Next PB dah habis Syawal.
Dia bgtau kawan² dok tanya bila nak buat makan² macam tahun lepas. Ummi okay je, masalahnya diorang yang tak boleh PB 😆
Soto Ummi ni tak lengkap aksesorinya; takde kacang goreng, suhun goreng... Tapi tetaplah layannnn :)
Kali ni Ummi follow resepi Kak Nab.
Tqsm Kak Nab 🌹
Simple dan cepat cara Kak Nab buat.
Klik link tu utk resepi penuh ye.
Begedil Ummi buat awal, frozen-kan.
1. Rebus kentang hingga empuk. Angkat dan toskan air. Lenyek hingga hancur.
2. Masukkan bawang goreng, daun sup, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam secukupnya. Gaul sebati.
3. Bulat²kan begedil tadi.
4. Pecahkan telur, kocok² dah celup begedil dlm telur sebelum digoreng. Kalau nak frozen-kan, goreng separuh masak.
Sebelum nak masak kuah soto ni, rebus dulu Nasi Impit. By the time kuah siap nanti, nasi impitnya dah sejuk, dah boleh dipotong. Alhamdulillah kali ni nasi impit Ummi lebih elok hasilnya.
Cara Buat Kuah Soto;
1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, buah keras dan serai dgn air.
2. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan dab sebatang serai yang diketuk hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan 1 peket serbuk kurma dan 1½ peket perencah sup. KN guna jenama Adabi, Ummi pi beli Cap O 🫣
4. Bila dah pecah minyak, masukkan air. Untuk 1 ekor ayam ni Ummi letak ± 2 ½ jug air (sukat guna balang blender je)
5. Masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada sulah.
6. Bila kuah mendidih, masukkan ayam. Reneh hingga ayam masak, keluarkan ayam dan carik²kan isinya. Ketepikan. Bahagian tulang/kaki Ummi biar je dalam kuah.
7. Sesuaikan rasa dan boleh tutup kuahnya.
Sambil² tu boleh buat Sambal Kicap;
Kisar cili hijau + bawang putih sikit + jus limau kasturi 2 biji.
Siap!
Masak sendiri puashati boleh letak begedil banyak² 😁
Alhamdulillah.
Untung kawan2 abang.... padu menu!
ReplyDeleteRezeki depa Uncle 🙌🏻
DeleteSoto in the house mmg puas makan .. bertambah tambah la jadi nya.. kena pula begedil ada.. lagi la.. tak kenal dah sape sebelah..
ReplyDeleteMacam tak lengkap kalau makan soto takde begedil kan...
Deleteyess betul Ana pun lebih suka soto homemade sbb boleh mkn dgn begedil baanyakkkk sbb kita yg buat hehehe
ReplyDeleteKita geng la hehe ...
DeleteCie minggu lepas buat makan2 pun masak soto juga. Puas makan masak sendiri kan.
ReplyDeleteAah Cie, kita geng soto hari tu ahaha... Betul puas betul makan bila masak sendiri ni, boleh ulang² makan pun
DeleteLama tak makan bergedil tu. Sedapnya...
ReplyDeleteBuat sendiri best sbb boleh makan banyak² 😁
DeleteRajinnya, buat soto sendiri. Respek saya. Saya seorang je minat soto ni kat rumah, jadi selalunya, beli je kalo teringin. Suka begedil tu!
ReplyDeleteKalau sorang je makan, better beli je Nur. Renyah juga nak masak soto ni
Deletesedapnya soto!! waa bestnya ur hubby dh abih puasa 6 yer...my mom dan my kakak pun dh abih, dh setel beraya puasa 6, i plak puasa ari ni (baru half way la puasa ganti di bulan syawal ni)
ReplyDeleteSama la I pun baru nak mula ☺️
Deletesedapnya soto...masak sendiri mmg puashati...boleh ulang2 makan...
ReplyDeleteItulah mmg makan ulang² puashati betul
Deletesedapnya soto. saya tak reti masak, if yg kat kedai selalu mengecewakan. susah cari yg sedap kat sini
ReplyDeleteSedapnya soto..kalau SA nasi impit tu tukar ngan mee kuning...hehehe
ReplyDeleteWah.. mengancam sotonya.. Lama juga Sha tak makan.. Kena cari rajin ni kalau nak buat.. 🤣🤣🤣
ReplyDeletealamak.. sedap tu.
ReplyDeletemacam nak soh Kawi buat je... begedil dah ada frozen.
Walau tak lengkap, tapi nampak sedap 😍😍😍. Saya pun suka soto. Semacam comfort food bagi saya.
ReplyDeleteTp di sini soto tuh banyak macam, Krn masing2 kota beda. Hanya saja Krn saya berasal dari Medan, JD saya terbiasa soto pakai santan.
Sementara di Jawa soto tak pakai santan. JD LBH light. Sama enaknya.