Tuesday, 15 April 2025

Soto Nasi in da House

Syawal ke-14 baru sempat masak soto. Nak lepaskan hajat sendiri teringin makan soto dan juga raikan Walid yang dah last day Puasa 6. Selain tu of course masak untuk Abang, sebab sekarang hanya boleh PB sebulan sekali. Next PB dah habis Syawal. 

Dia bgtau kawan² dok tanya bila nak buat makan² macam tahun lepas. Ummi okay je, masalahnya diorang yang tak boleh PB 😆 

Soto Ummi ni tak lengkap aksesorinya; takde kacang goreng, suhun goreng... Tapi tetaplah layannnn  :) 

Kali ni Ummi follow resepi Kak Nab
Tqsm Kak Nab 🌹
Simple dan cepat cara Kak Nab buat. 
Klik link tu utk resepi penuh ye. 

Begedil Ummi buat awal, frozen-kan. 

Cara Buat Begedil;
1. Rebus kentang hingga empuk. Angkat dan toskan air. Lenyek hingga hancur.
2. Masukkan bawang goreng, daun sup, daun bawang, serbuk lada sulah dan garam secukupnya. Gaul sebati. 
3. Bulat²kan begedil tadi. 
4. Pecahkan telur, kocok² dah celup begedil dlm telur sebelum digoreng. Kalau nak frozen-kan, goreng separuh masak. 

Sebelum nak masak kuah soto ni, rebus dulu Nasi Impit. By the time kuah siap nanti, nasi impitnya dah sejuk, dah boleh dipotong. Alhamdulillah kali ni nasi impit Ummi lebih elok hasilnya. 

Cara Buat Kuah Soto;
1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, buah keras dan serai dgn air.
2. Panaskan minyak, tumis 4 sekawan dab sebatang serai yang diketuk hingga naik bau, masukkan bahan kisar dan tumis hingga pecah minyak. 
3. Masukkan 1 peket serbuk kurma dan 1½ peket perencah sup. KN guna jenama Adabi, Ummi pi beli Cap O 🫣

Takpe kita buat dia 💪🏻

4. Bila dah pecah minyak, masukkan air. Untuk 1 ekor ayam ni Ummi letak ± 2 ½ jug air (sukat guna balang blender je) 
5. Masukkan garam, serbuk perasa dan serbuk lada sulah. 

6. Bila kuah mendidih, masukkan ayam. Reneh hingga ayam masak, keluarkan ayam dan carik²kan isinya. Ketepikan. Bahagian tulang/kaki Ummi biar je dalam kuah. 
7. Sesuaikan rasa dan boleh tutup kuahnya. 

Sambil² tu boleh buat Sambal Kicap;
Kisar cili hijau + bawang putih sikit + jus limau kasturi 2 biji. 
Siap! 

Tukang masaklah rasa dulu kannnnnn :) 
Masak sendiri puashati boleh letak begedil banyak² 😁

Rezeki Abang dan kawan² hari ni.

Alhamdulillah. 




21 comments:

  1. Untung kawan2 abang.... padu menu!

    ReplyDelete
  2. Soto in the house mmg puas makan .. bertambah tambah la jadi nya.. kena pula begedil ada.. lagi la.. tak kenal dah sape sebelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam tak lengkap kalau makan soto takde begedil kan...

      Delete
  3. yess betul Ana pun lebih suka soto homemade sbb boleh mkn dgn begedil baanyakkkk sbb kita yg buat hehehe

    ReplyDelete
  4. Cie minggu lepas buat makan2 pun masak soto juga. Puas makan masak sendiri kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Cie, kita geng soto hari tu ahaha... Betul puas betul makan bila masak sendiri ni, boleh ulang² makan pun

      Delete
  5. Lama tak makan bergedil tu. Sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat sendiri best sbb boleh makan banyak² 😁

      Delete
  6. Rajinnya, buat soto sendiri. Respek saya. Saya seorang je minat soto ni kat rumah, jadi selalunya, beli je kalo teringin. Suka begedil tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau sorang je makan, better beli je Nur. Renyah juga nak masak soto ni

      Delete
  7. sedapnya soto!! waa bestnya ur hubby dh abih puasa 6 yer...my mom dan my kakak pun dh abih, dh setel beraya puasa 6, i plak puasa ari ni (baru half way la puasa ganti di bulan syawal ni)

    ReplyDelete
  8. sedapnya soto...masak sendiri mmg puashati...boleh ulang2 makan...

    ReplyDelete
  9. sedapnya soto. saya tak reti masak, if yg kat kedai selalu mengecewakan. susah cari yg sedap kat sini

    ReplyDelete
  10. Sedapnya soto..kalau SA nasi impit tu tukar ngan mee kuning...hehehe

    ReplyDelete
  11. Wah.. mengancam sotonya.. Lama juga Sha tak makan.. Kena cari rajin ni kalau nak buat.. 🤣🤣🤣

    ReplyDelete
  12. alamak.. sedap tu.
    macam nak soh Kawi buat je... begedil dah ada frozen.

    ReplyDelete
  13. Walau tak lengkap, tapi nampak sedap 😍😍😍. Saya pun suka soto. Semacam comfort food bagi saya.

    Tp di sini soto tuh banyak macam, Krn masing2 kota beda. Hanya saja Krn saya berasal dari Medan, JD saya terbiasa soto pakai santan.

    Sementara di Jawa soto tak pakai santan. JD LBH light. Sama enaknya.

    ReplyDelete