Dah lama dah dikongsi akan cara Masak Nasi dlm Mug Guna Rice Cooker ni tapi baru hari ni Ummi cuba : D
Alhamdulillah percubaan pertama Ummi berjaya dengan cemerlang haha...
Untuk cara-cara penyediaannya, rujuk pada gambar di bawah ni ye...
Untuk lebih faham, boleh ke laman web Vanilla Kismis.
Yang best-nya, ngam-ngam je nasi ni untuk Ummi dan Adik (sebab yang lain ke sekolah & Walid kerja). Jadi, jimat beras :D Selain tu, tak payah cuci rice cooker, just cuci mug tu je. Jimat lagi; air, masa dan tenaga :p Pendek kata, jimat sangatlah jika nak masak untuk 1-2 orang atau sekadar untuk top up nasi.
Ni kita praktikkan masa Iman kat kamsis dulu. Tapi susah jugak nak bawa keluar mug panas2 dari rice cooker tu, lama2 masak balik cara asal, hihi.
ReplyDeleteHehe ...
DeleteTapi mmg jimatlah SK kan, kalau nak masak sikit...
Bagus jugak cara ni. Jimat.
ReplyDeleteJimat esp kalau nak masak sikit je.
DeleteTq for dropping by π€
Ada pilihan untuk berjimat
ReplyDeleteBenda boleh jimat, kita jimat Wak ☺️
DeleteMenarik..boleh cuba so takde la ada lebihan nasi kan..x kan nak makan nasi goreng hari2 ye tak?
ReplyDeleteIye SA, nak elakkan lebihan nasi elok guna cara ni.
DeletePernah cuba. Hehe betul senang.
ReplyDeleteSenang sangat kan :)
DeleteSuka part tak payah sental/cuci periuk tu.. hihi..
ReplyDeleteHaha π
DeleteSaya suruh mak saya masak macam ni la sebab dia sorang nak makan.. saya pun pernah try juga...tapi mak plak "advance" ganti mug tu dengan pelengat(loyang kuih) kata mak lagi cepat masak sbb lebar dan pelengat tu aluminiun..eh,dia lawan tokeyπ€£.
ReplyDeleteMak lagi dulu makan garam, eh nasi kot MC ππ
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete