Wednesday, 23 January 2019

Lempeng cicah sambal ikan bilis. Walah!


Resepi #3/2019 
Lempeng dan Sambal Ikan Bilis 

Pernah kawan Ummi, Azie tegur "you tak pandai buat lempeng Z? Haha... Memang that time Ummi tak pernah masak lempeng. Makan tu pernah lah sementelah lempeng ni memang makanan rutin kot zaman kanak-kanak dulu. Coretannya pernah Ummi tulis di di SINI.

Walaubagaimanapun, Ummi tak pernah makan lempeng dengan ikan bilis. Biasa cicah gula atau susu pekat. Sekali bila cicah dengan sambal ikan bilis memang sedap!

Kebetulan Ummi dok cari idea sarapan, terjumpa blog lama Lady in Red Planner. Ada resepi lempeng tepung gandum. Teruslah Ummi try.

Sedapkan Angah? 

Lembut je lempengnya sebab letak telur. 


Resepi sambal ikan bilis tu dari Dari Dapur Madiha. Resepi tu sebenarnya untuk sambal ikan aye. Ummi dah try resepinya. Sedap. Jadi Ummi olah untuk sambal ikan bilis. Pun sedap. Sukatan minyak dan gula tu better jangan derhaka resepinya nanti tak sedap :p

Thanks to both Lady in Red Planner and Cik Puan Madiha aka Ratnaa for their sharing. 

Saja Ummi share resepi simple ni supaya mak-mak ada idea untuk sediakan sarapan untuk anak-anak sebelum ke sekolah. 

Selamat mencuba ๐Ÿค—

12 comments:

  1. Memang sedaplah lempeng cicah sambal bilis nih, anak2 saya pun suka

    ReplyDelete
  2. uihhh sedap sgt lempeng cicah sambal ni.. selalu jugak buat, anak pun suka makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut budak2 ni tiap-tiap hari nak suruh buat lempeng haha

      Delete
  3. Sesekali pekena lempeng cicah sambal ikan bilis mmg sedap..
    Alhamdulillah CH dah mkn minggu sudah.. biras buat marhaban anak adiknya..
    Tidak kecur tengok lempeng pn hazel ni๐Ÿ˜‹

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik baru je makan. Kalau tak harus bancuh tepung buat lempeng kak :D

      Delete
  4. Puan Hazel, PH kena try lah ni....

    ReplyDelete
  5. asben aida suka lempeng cicah gula.
    aida plak gemar cicah asam pedas or sambal bilis gini.
    terbaik! dpt plak lempeng kelapa. wow!

    ReplyDelete
  6. permisi min numpang share ya :D
    bosan tidak tahu mesti mengerjakan apa ^^
    daripada begong saja, ayo segera bergabung dengan kami di
    F*A*N*S*P*O*K*E*R cara bermainnya gampang kok hanya dengan minimal deposit 10.000
    ayo tunggu apa lagi buruan daftar di agen kami ^^


    ReplyDelete