Tuesday, 11 July 2017

Eid 2017 ~ ex-officemates Walid datang beraya...



13 Syawal|7 July (Friday)

Ingatkan 5-6 orang atau paling ramai pun 10 orang je, rupanya hampir satu department datang beraya di rumah kami jumaat lepas. Adalah dalam 50 orang kot termasuk kanak2. Semua ni geng ofis lama Walid.

Menjelang hari kejadian, the no became double πŸ˜‰

Menu? 
1) Nasi minyak, ayam goreng berempah, dalca, acar timun, acar buah & papadom
2) ketupat palas & rendang Ayam
3) nasi impit & kuah kacang
4) buah epal & oren
5) air sarsi 
6) kuih raya 



Khamis tu Umi dah siap beli barang kering.  Beli sekali flask nasi dengan bekas air yang besar tu. Ketupat palas pun balut dengan Tok siap2, simpan dalam freezer. Nasi impit pun Umi rebus siap2. Jumaat pagi baru beli barang basah. Balik rumah setelkan urusan anak2 bagi makan kenyang2 baru Umi start masak. Untuk menjimatkan masa, minyak juga tenaga ayam tu Umi rebus dulu then perap dengan serbuk ayam goreng berempah yang kebetulan Umi jumpa masa beli grocery. Rempah keluaran syarikat dari kelate. Petang tu menjelang maghrib baru Umi goreng ayam tu. Kejap je. 

Alhamdulillah makanan semua cukup dan berbaki sikit je. Cukup untuk kami sarapan next morning. 

Bila ada gathering macam ni memang seronok sangat. Anak2 pun suka sebab ramai kawan dapat main bersama. Gambar tak banyak snap sebab Umi Walid sibuk layan tetamu. Suruh Abang ambilkan semuanya bergegar! 


Jujurnya awal tu rasa macam tak mampu nak masak untuk crowd yang besar macam ni but alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. We did our best, the rest we leave it to Allah. 

Hope everyone were happy. Indeed it is our honor for having all of you. 


9 comments:

  1. Bestnya meriah orang datang beraya. Kalau saya, ada tetamu sampai 50 orang, jawabnya order je la. Tak pandai nak bajet sangat sebab memang tak pernah handle sorang2 masak memasak utk ramai2. Tapik kat Puan Hazel. πŸ‘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun first time masak utk ramai2 camni ain... Tak sangka boleh handle hehe...dah cuba baru tahu & dapat experience so lepas ni confidence tu dah ada hehe...

      Delete
  2. alhamdulillah..penat tu memang penat tapi seronok tgk org ramai makan apa yg dah kita sediakan..rasa proud pun ada..hihi

    Hsna dan adik2 pun dah biasa asal raya je semua pak-mak sedara kumpul kat umah so mmg ready byk2 terus...senang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat tu biasalah hsna... Dengan anak2 lagi kan. Tapi akak tawakkal je la.. Niat kita baik nak jamu orang makan, Allah mudah kan.

      Wah bestnya masak & makan beramai-ramai. Seronok kumpul sesama ahli keluarga kan...

      Tq singgah ye :)

      Delete
  3. sedap2 menunya tu, memang kadang kita rasa tak boleh tapi bila buat alhamdulilla dengan pertolongan Allah pasti semuanya ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu sis... Asalnya rasa nervous gak sebab tak pernah masak sendiri utk crowd yg besar but alhamdulillah semuanya dipermudahkan-Nya. Rasa nak repeat hehe...

      Delete
  4. wahhh semuaasak sendiri yer.. banyak menunya.
    Memang seronok bila ada tetamu dtg ke rumah...

    ReplyDelete
  5. Aah Kak, masak sendiri. Buat sikit2 & in stages. Sempatlah bersiap sebelum tetamu sampai :)

    Seronok sangat, smpai depa dah plan nak buat annually huhu

    ReplyDelete
  6. Pandainya umi Dan hebat juga sebab dpt sediakan sendiri semua makanan tu

    ReplyDelete