Cuti Nuzul Quran semalam sempat masak special utk suami & anak2, beriani kambing dan bubur lambuk ala2 kg baru gitu :)
First time in my life saya masak daging kambing. Selalu makan je tau..he he.. saya tumbuk bawang merah, bwg putih dan halia, kemudian tumis. Dah naik bau masukkan kulit kayu manis, bg lawang & buah pelaga. Then masukkan perencah beriani (saya guna Maggi). Dah naik bau masukkan daging kambing (saya rebus dulu hingga daging empuk). Boleh juga masukkan kentang, cili merah etc yg nak dicampurkan. Basically macam masak kurma juga, cuma guna perencah beriani. Then masukkan santan. Lastly perisakan dgn garam & pak aji (kalau nak). Utk hiasan, tabur daun ketumbar & daun bawang. Walah!
Untuk bubur lambuk, saya try resepi makcik manggis. Kerlasnye nama dia :) terima kasih daun keladi, memang menjadi you!
Selamat mencuba!
Doa untuk saudara kita di Palestin |
saya x penah trylagik masak beriyani ni... hehehe...nampak yummeh kak!
ReplyDeleteTrylah nina.. senang & sedap mcm masak kurma/kari je.. :)
Delete