Selalu beli tauge masuk terus dalam peti ais kalau nak digunakan esoknya. Kebiasaannya bila nak guna tauge dah tak segarlah :(
Kali ni Ummi cuba petua yang Ummi jumpa dalam TT. Cuma bila scroll balik tak jumpa pulak videonya.
Basically, cuci dulu tauge tu. Buang akar, buang yang hitam² tu... Lepas tu masukkan dalam bekas tipuware/ ziplock bag. Simpan dekat chiller. Ada yang basuh dulu tapi Ummi tak basuh dulu. Terus masukkan dalam ziplock bag, masa nak guna tu baru basuh tauge tu.
Esok tu (malam tadi) Ummi nak guna untuk goreng kue tiau alhamdulillah masih segar dan rangup. Sedap gigit bunyi krup krup :D
Oh PH suka taugeh....memang tak beli sebab tak suka sangat tapi kalau ada dalam makanan tu makan je.
ReplyDeletePeminat taugeh hadir.
ReplyDeletePeminat tauge hadir jugakkk....
ReplyDeleteTaugeh ni cepat layu kalau tak pandai simpan
ReplyDeleteSaya suka tauge!!
ReplyDeleteSelalunya beli taugeh memang tak simpan lama. Paling lama pun 2 hari. Rendam dalam air dalam bekas bertutup letak dalam fridge. Masih rangup lagi kalau 2 hari pun.
ReplyDeleteMakanya saya dah niat nak perbanyak ziplock yg saya punya. Memang dah buktikan , sayuran JD lebih segar kak. Cuma ziplock saya blm banyak. Jadi beberapa msh disimpan dengan cara lama
ReplyDeletewahhh bagus ni tips..menarik..sebab selalu dalam beberapa hari konpom dah layu
ReplyDeletetoge adalah musuh saya hehe
ReplyDeleteDulu arwah mama ajar kalau nak simpan taugeh letak air dalam besen pastu rendamkan taugeh dalam tu dan simpanlah
ReplyDeleteAlamakkk.. kena buang ekor juga ke... akak sekarang buang kepala hitam tu je... dah tak rajin nak buang ekor huhu
ReplyDelete