Simpan sini resepinya sebab dah beberapa kali masak menu ni tapi bila cari semula di blog, takde pula.
1. Gaul ikan dgn garam dan kunyit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan sikit minyak gorengan tadi utk menumis.
4. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, tumis hingga layu
5. Masukkan air asam jawa secukupnya, cili padi dan tomato
6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa (jika suka)
8. Masukkan ikan, masak seketika, sesuaikan rasa boleh tutup api. Siap!
Sesuai untuk menu sahur juga berpantang. Masa bersalinkan anak⁴ ni, menu ni antara yang Ummi nantikan waktu di wad. Satu lagi masak pindang. Ada orang tak suka menu hospital tapi Ummi suka, tertunggu² time makan 😆
Sedap ni, kalau ikan tenggiri goreng mcm tu je pun dah sedap mkn dgn sambal geprek, kalau masak asam ni boleh buat kuah jugak kan
ReplyDeleteSedap menu ni... pertama kali makan bila arwah MIL masak. Mungkin lebih femes di utara cuma kalau tak silap bubuh biji sawi.
ReplyDeleteiye..linda kenal pun MIL yang msak...tapi, MIL guna ikan blotan, lagi lah jenuh..tak pernah dengor nama ikan tu, tapi sedap...hahaha
DeleteSedap kuahnya ni PH.
ReplyDeleteGoreng dahulu ikan rupanya.
ReplyDeleteammi suka menu ni...baru 4-5 tahun lepas belajar makan. Teringat masa along ammi kuarantin covid di hospital, masa VC dia kata "along teringin nak makan tenggiri asam yg la buat tu"... wehhhh masa tu sebak dia lain maciam sebab along tu berada di stage 5 covid. Habis je kuarantin dan lepas tahlil arwah mama ammi masakkanlah untuk along.
ReplyDeleteSedappp... Antara menu air tangan arwah maktok & mak yg sy suka sangat.. kami panggil rendang asam, walaupun jauh sgt rupanya dgn rendang 😅 tak taulah knp diberi nma rendang🤣
ReplyDeleteDalam fridge ada ikan tenggiri...boleh buat ni....
ReplyDeletesedapnye kak...
ReplyDeletesedap ni..mcm Ibu pernah masak kan juga mas berpantang dulu...
ReplyDeletekak..pasal telur pindang tu.... kalau MA pegi johor, senang je jumpa..kadang2 kat kedai2 makan tu..ada je jual.. rasa nya memang boleh beli je, x yah order2 pun..kalau kat R&R pun ada jual kadang2 tu..harap dpt la akak jumpa yer..
tak tau plak dekat hosp ada menu nie...hihihi...masa bersalinkan ddek...kena stay hosp 2 malam sebab kuning, lauk hosp lauk tomyam...hahaha..ku bedal je...naseb lah
ReplyDeleteSaya tak pernah makan lauk ni, nampak sedaplah :D
ReplyDeletelauk sama ahad lepas. tpi buat asam pedas. ada lagi baki 3 ketul. ke mmg nk kena buat juga tiru ummi fawwaz punya masakan ni??
ReplyDeleteHubby suka yang berkuah. Kita suka kering2. Tapi lauk ni pernah arwah mama masak dulu2 dan arwah ibu mertua pun pernah masak jugak.
ReplyDelete