Masa celebrate birthday Lili ibunya masakkan Spaghetti Bolognese. Macam sedap pula. Ummi pun dah lama tak masak SB ni, jadi Ummi masaklah untuk dinner malam tadi. Taknak terlalu plain, Ummi buat sekali salad telur dan potong tembikai.
Note to Abang;
Untuk kuah Bolognese;
~Cincang bawang besar, bawang putih dan buah tomato
~ panaskan butter dan sedikit minyak (olive oil better , tumis bahan cincang tadi 👆 hingga layu
~ masukkan daging/ayam kisar dan sosej. Masak hingga bertukar warna
~ masukkan sos Bolognese dan gaul sebati semuanya
~ tambah air secukupnya. Reneh hingga mendidih dan dikacau sekali sekala
~ tambah gula, garam secukupnya dan sesuaikan rasa. Dah okay semua, tutup api. Siap!
~ Rebus spaghetti dan hidangkan bersama kuah Bolognese.
Azam tahun baru jugak ni (tahun baru hijrah), nak lah pilih makanan yang lebih seimbang, إنشاء الله
Sama-sama kita istiqomah 🤗
Semoga dapat istiqomah, PH sekeluarga. Sedapnya SB.. sy pun lama tak masak SB...ehhh .. kecur pulak 😂.
ReplyDeletePH, sy pergi KL sehari jee masa cuti awal Muharam.
SA x jumpa lagi jalan istiqomah ni...macam mana nak buat x tau la..berat badan dah 65kg ni...hahahaha
ReplyDeletewah meriah siap ada salad telur spaghetti dia
ReplyDeleteSemoga kekal istiqamah
ReplyDeleteShare jugak resipi salad telur sis.
ReplyDeleteUntuk spaghetti bolognese, saya suka letak Italian herbs jugak utk naikkan baunya 😃
Dinner western nampaknya tu :-)
ReplyDeleteterliur plk tengok menu salad telur tu...nak buat bekal diet juga la mana tau boleh pakai kebaya nanti hahaha
ReplyDeleteSemoga istiqomah dgn menu-menu seimbang dan sihat ya PH... rajin-rajin share menu lunch dan dinner ye... utk idea masak.. hehehe
ReplyDeleteTerus teringat, dah lama saya tak masak SB.
ReplyDeleteMoga kita sama-sama menjaga pemakanan demi kesihatan 💪🏼
Apapun saya kagum Puan Hazel rajin masak. Insya Allah boleh masak makanan seimbang.
ReplyDeleteJom sama-sama kita istiqomah jaga pemakanan...In shaa Allah semoga Allah izinkan
ReplyDelete