Saturday, 26 August 2023

Bihun (Mi) Clear Soup SK

Terima kasih SK kongsi resepi BIHUN CLEAR  SOUP beberapa hari lepas. Ummi terus screenshot resepinya dan masuk dalam list bekal anak³. Ahad lepas terus ke MTM Mart beli fish balls dan fish cakes. Ummi tak guna bihun tapi guna dulu mi kuning yang ada dalam simpanan. 

BIHUN (MI) CLEAR SOUP

Bahan-Bahan: 
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 gelas air
1 ketul kiub ikan bilis
Fish balls - belah 4
Fish cakes - dihiris 
Isi ayam - didadu 
2 s/m sos ikan
Sedikit garam
Sawi - ganti dengan pak choy

Cara Penyediaan: 
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu
2. Masukkan air dan kiub ikan bilis. Biar hingga mendidih dan masukkan sos ikan dan sedikit garam. 
3. Bila kuah mendidih, masukkan batang sawi, fish cakes dan fish balls. Akhir sekali masukkan daun sawi. Sesuaikan rasa, tutup api. Siap! 

Ummi letak fish balls, fish cakes dan isi ayam. Fish balls belah 4. Sejak Angah tercekik meatballs few years ago, Ummi tak berani nak masak ball-ball ni sebiji-sebiji. 

Untuk bekal, Ummi asingkan kuah dan mi. Sayur pak choy Ummi celur je. Makan nanti tuang je kuah atas mi tu. 

Ummi potong cili padi, tambah kicap dan perah limau nipis sikit. Pun letak dalam bekas berasingan. Kuih dua biji tu pau sambal Ramly.

Alhamdulillah anak³ dan Walid cakap sedap. Tq SK 😘



3 comments:

  1. U'r most welcome, PH. Resipi simple jer, PH masak mesti lebih sedap. Betul, kalau ada anak² better belah² fish ball tu kan.

    ReplyDelete
  2. Yeay nak cuba....kat rumah ni mee sup ka, bihun sup ke..memang laku keras..

    ReplyDelete
  3. Anak ammi tak suka kalau fish ball tu di potong. Dorang akak cucuk dgn fork and makan biasanya

    ReplyDelete