Bagi Ummi, juadah wajib setiap kali raya pastilah Ketupat Palas. Lemang takde takpe, janji ada Ketupat Palas :)
Step pertama kena bersihkan daun dan 'buka daun', which is daun ketupat tu kita lap dengan kain then buat ketupat dummy dulu supaya nanti nak isi pulut daun tak bergulung, cepat prosesnya. Step ni boleh buat awal, 2-3 hari sebelum pun okay.
Sumber: Watie's Homemade
Rujukan: Puan Hazel
Bahan-Bahan (Ummi guna);
1 kg beras pulut - basuh dan rendam sekurang-kurangnya 30 minit
1 kg santan
1 sudu makan gula
1 sudu makan garam
Daun palas secukupnya
Cara Penyediaan:
1. Satukan santan, gula dan garam di atas kuali.
2. Buka api dan kacau hingga santan mendidih. Kacau selalu jangan sampai santan pecah minyak
3. Toskan pulut dan masukkan ke dalam kuali. Kacau hingga santan kering dan pulut tidak lagi melekat di kuali. Tutup api. Sejukkan dulu.
4. Ambil daun palas (ketupat dummy tadi) dan masukkan pulut. Ikat kemas² dan gunting tangkai daun palas. Buat sehingga habis. Boleh rebus terus ketupat yang dah siap diisi atau simpan dalam freezer untuk direbus kemudian.
Selamat mencuba π€
Ini baru pior, ketupat palas direbus. Banyak jumpa skrg orang kukus. Tengok cantik betul balutan ketupat PH ni.
ReplyDeleteRajin PH segala buat sendiri.
ReplyDeleteldy belum pernah buat sdri... tp pernah tgk org buat.. waktu tarik nak ketatkan tu mmg perlu tarik kuat2.. nmpk mcm sakit tgn2nya..
ReplyDeletelinda tak reti buat...reti beli dan makan je...kikiki
ReplyDeletecie pun suka ketupat lagi dari lemang. husband beli dari kawan dia je yang frozen nanti kukus je kejap. dulu2 kakak selalu buat. sekarang senang beli je.
ReplyDeleteTerbaik ni PH! Buat sendiri π
ReplyDeleteSaya tempah dari orang di Perlis untuk bawa balik Johor. Kasi keluarga di Johor belajar makan ketupat palas π
pandai anyam ketupat ye...buat sdiri puas mkn
ReplyDeleteSuka ketupat palas cumanya tak reti nak buat dan anyam. Selalunya order je. Puas hati buat sendiri....
ReplyDeleteSedapnya ketupat palas. Rasanya tak bertahun tak makan ketupat palas ni. Payah nak jumpa. Best ni boleh buat sendiri je. Memang menu wajiblah kalau buat sendiri kan.
ReplyDeleteKita ada bawa balik daun palas ke KL...entah nak jadinke tidak tak tau laπ€
ReplyDeleteSaya baru lihat yg bentuk anyaman seperti ini π. Hebaatlah kakak, buat sendiri π . Tapi rasa ketupat ini bisa saya bayangkan. Krn pakai santai dan pulut, jadi mungkin mirip ketupat santan yg sering mama buat
ReplyDeleteBetul . Ketupat palas ni wajib . Lemang tu no 2. Ada pun ok ..xada pun mengapa
ReplyDeleteCantik betul kejadiannya ni PH, SA ngidam ketupas palas siap ada renang daging ke serunding daging dalam pulut dia tu
ReplyDelete