Friday, 22 November 2024

Bayam Goreng Tepung

Iye, bayam bukan ayam. 
Kot la ada yang ingat typo :D 

Menu dinner malam tadi; regu dengan sup ayam, sambal belacan dan ulam timun & kangkung celur. Kangkung celur inspirasi dari SA 🌹

Ummi bancuh Tepung Goreng Ayam Adabi bersama 1 biji telur dan air sejuk supaya hasilnya lebih rangup. Gaul sebati. Kalau pekat tambah air, kalau terlebih air tambah tepung. Kalau adunan cair sangat pun, satgi tak lekat di bayam. Sesuaikan bancuhan tepung tu. 

Panaskan minyak, celup bayam dalam bancuhan tepung tadi dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan. 

Sedap dimakan waktu panas², crunchy

Selamat mencuba 🤗 


5 comments:

  1. Sedap ni. Ngap ngap ngap tau tau habis dah bayam ni sebab ralit makannya.

    ReplyDelete
  2. Memang sedap sangat daun bayam celup tepung. Rindu air tangan Bonda kita.

    ReplyDelete
  3. sedapnya nanti kalau rajin nak buat la. kena beli bayam ni. cie ni jarang2 beli sayur berdaun malas betul nak masak.

    ReplyDelete
  4. Ini daun bayam goreng ya Mbak?
    Memang enak, crunchy, saya suka beli yang sudah jadi dan siap di makan saja.

    Salam,

    ReplyDelete
  5. Antara kudapan berkhasiat ni..Saya pun suka bayam..Nanti semua jadi kuat macam popeye😍

    ReplyDelete