Resepi asalnya Salted Egg Chicken by KA. Tapi Ummi guna ketam sebagai ganti ayam.
Mencari jugalah serbuk telur masin ni, akhirnya jumpa di Giant Batu Caves.
Salted Egg Crab
Sumber: Khairul Aming
Bahan-Bahan:
Ketam - bersihkan dan potong ikut saiz yang dikehendaki
Tepung Bestari/ tepung serbaguna
Sedikit butter untuk menumis
1 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
½ cawan susu cair
2 biji cili padi merah
2 biji cili padi hijau
Serbuk salted egg
1 sudu kecil susu pekat
Cara Penyediaan:
1. Masukkan beberapa sudu tepung serbaguna atau Tepung Bestari ke dalam bekas yang sesuai
2. Ambil ketam dan gaul bersama tepung dan goreng di dalam minyak yang panas.
3. Goreng hingga keperangan, angkat dan ketepikan.
Sos/Kuah Salted Egg:
1. Masukkan butter, tumis bawang merah dan bawang putih hingga layu
2. Masukkan daun kari, susu cair dan cili padi hijau dan merah. Masak hingga sedikit pekat.
3. Masukkan serbuk salted egg. Gaul rata.
4. Masukkan susu pekat manis.
5. Akhir sekali masukkan ketam yang telah digoreng tadi. Gaul sebati dan tutup api. Siap!
Selamat mencuba 🤗
Selamat berbuka puasa dengan salted egg crab
ReplyDeleteKak.. manakah hasilnya? mau nengok.. heheh
ReplyDeleteTengok latest entry 🤗
DeleteTak sabar nak tengok hasilnya
ReplyDeleteKecur tengok resepi, belum tengok hasilnya.
ReplyDeleteItu yg segan nak letak gambar hasilnya Kak 🤭
Deletemenu salted egg mmg sedap...pernh mkn sotong salted egg & crab salted egg
ReplyDeletePH baru cuba ni, mmg sedap kan... Dan tak susah pun nak buatnya
Deletedlu masak yg ketam & sotong tk guna tepung telur masin...kiranya original guna telur masin....lps tu ada kwn jual paste salted egg try bli juga masak udang & sotong lg
DeleteSedapnya ketam tu sampai lupa snap pic ke, PH? Hihi.
ReplyDeleteAda², tapi takut memakruhkan puasa haha...
Deletebaca tajuk je pon meleleh air liur kak oi
ReplyDeleteOops 🤭
Deletewahhhh salted egg crab! mana pic hasil ketamnya PH? hehe
ReplyDeleteAlamak, ramai nak tgk hasilnya ye .. Ana tgk kat latest entry 🤗
Deleteaik..mana pic kejadiannya PH...
ReplyDeleteHihi...
DeleteSA tgk kat entry terbaru ye :D
Bestnya ketam salted egg.
ReplyDeleteSesekali beli ketam, try la menu yg sedap² sikit hihi
DeleteKalau buat udang pun sedap ni.
ReplyDeleteOh dah ada siap2 bancuhan salted egg tu ya.....senang la kan....
ReplyDeleteSedapnya masak menu ketam. Terliur tengok entry yang ada gambar ketam salted egg tadi.
ReplyDeleteTgk bahan2 pun dh boleh bayang kan apakah dan macam manakah hasil nya hahahaa
ReplyDeleteAmmi pernah beli salted egg powder dari bakery tp husband kata rasanya tak sampai mcm pakai telur masin ori. Aterrrrr
ReplyDeleteBelum pernah try....macam sedap
ReplyDeleteBelum pernah try....macam sedap
ReplyDelete