Lately Umi notice Abang kemain suka makan sambal belacan. Siap gaul dengan nasi. Berebut-rebut dengan Umi Walid makan sambal belacan hikhik...
Kadang tu bila rajin Umi suka tumbuk sambal guna lesung batu. Kalau kurang rajin Umi blend je 😁 dua2 cara pun sedap. Cuma kadang tu macam malas asyik kena buat setiap kali nak makan. Nak buat banyak2 terus tak sedap bila simpan lama dalam peti ais. Rupanya ada cara untuk buat stock sambal belacan ni 😅
One day tu Umi tengok dekat blog amerislovely ada dikongsikan cara nak buat sambal belacan sedap dan tahan lama. Tq very much ye sis for the recipe/tips.
Umi kongsi di sini untuk rujukan & perkongsian bersama.
Secret ingredient untuk buatkan sambal belacan ni tahan lama rasanya cuka tu la. Macam kita buat cili jeruk tu kan letak cuka sebab tu cili tu elok je w/pun dah lama dijerukkan.
Rasa sambal belacan ni pun makin hari makin 'kick' sebab dah mesra segala bahannya. Cuba tau!
nak screenshot jgak la. encik suami peminat sambal belacan. hihihi. tq share sini.
ReplyDeleteSila sila...mudah keja kita nanti :)
DeleteI love sambal belacan! Usually will keep for a week. Seems strange to have cuka in the sambal belacan but in small amounts I suppose you can't taste or smell the vinegar.
ReplyDeleteYup. I put just about 1 tbsp and add water and lime juice to move the blender.
DeleteWow sedap.dan tahan lama lah jadinya ye. Tq for info
ReplyDeleteSama2 kasih :)
DeleteOhhh...buh cuka jadi tahan lama yeh PH.
ReplyDeleteHakak mmg sokmo blend kalau buat sambal belacan hihi... walaupun org ckp tumbuk lagi sedap. Janji cepat, sedap jugak!
Agaknya le Kak :)
DeleteTumbuk ke blend ke janji sedap sudah :D
Aduihhh resdung ah, tkleh mkn sambal belacan, tapi ank bujang akk suka sambal belacan, bust byk2 simpan buat stok.
ReplyDeleteAlahai kurang satu nikmat dunia Kak :p
DeleteTapi nak buat macam mana, darikan asyik dok acum acum gatal idung baik pantang je hehe