Ummi memang peminat tegar bihun goreng. Walaupun kita dah tahu cara menggoreng bihun tapi bila ada resepi baru teringin juga nak mencuba. Macam Bihun Goreng ala Shahila Amzah (Sha) ni Ummi nampak Kak Azie Kitchen share resepi. Teringin pula nak tahu rasanya sebab lain cara Sha masak.
Apa yang lain tu?
1. Bihun yang kita dah rendam hingga lembut tu, kita toskan macam biasa. Yang tak biasanya (bagi Ummi), bihun tu digaul bersama kicap (Ummi guna kicap lemak manis), minyak bijan dan lada sulah. Ketepikan.
2. Kisar pula bawang merah, bawang putih, ikan bilis dan cili padi. Ummi tak pernah masak bihun goreng letak cili padi ✌️
Yang lain² sama je bagi Ummi..
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
2. Masukkan fish balls dan goreng hingga fish balls masak. Ummi tambah ayam dan fish cakes.
3. Masukkan bihun yang digaul bersama kicap, minyak bijan dan lada sulah tadi. Kacau raya
4. Masukkan sayur -sayuran. Jika guna tauge, masukkan last sekali, lepas tu tutup api.
5. Perisakan dgn garam dan kiub ayam, jika perlu. Tutup api. Siap!
Ini hasil bihun goreng Ummi. Yang gelap sikit tu kerak² dia, ambil jugalah kan...tak baik membazir :p
Rasanya sedap, dan aromanya wangi dari minyak bijan tu kan... Cumanya termasin sebab kicap + kiub ayam. Mungkin pilih salah satu antara garam dan kiub ayam tu lebih baik. Ummi puasa jadi malaslah nak rasa², just agak² je garam dan kiub ayam tu pun dalam ¼ je letak pun. Itu yang termasin sikit, esp bagi Ummi yang tak 'kuat masin'.
Lagi satu, bihun tu agak keras sebab ikut nota Kak Azie, dilarang letak air. Ummi lurus ye ๐ Biasanya Ummi bila rendam bihun dgn air biasa, masa masak tu tambah juga air panas bagi bihun lebih lembut.
Jadinya, bila Ummi panaskan semula bihun tu pagi ni, Ummi tambah sikit air panas. Alhamdulillah hasilnya lebih sedap dengan citarasa Ummi. Bihun lebih lembut jadi tak perlu guna gigi taring ๐ (semalam review jenis gigi dengan Angah, Sains Darjah 3 dia kata :D)
Masin pun berkuranglah bila dah tambah air tu kan...
Definitely will use this recipe next time. Senang juga tak payah nak tumis cili kisar, which is lagi cepat dan tak payah guna sos bagai... Jimat!
Ditemani secawan kopi, ngam!
Sambil tu Ummi ikut usrah maya, alhamdulillah a Friday morning well spent.