Sunday, 2 July 2023

Dah Berbunga!

Welcome July! 

Ummi dah mula berbunga, alhamdulillah. Bila tengok pokok belimbing buluh Bik rancak berbunga dan berbuah, makin tak sabar nak tunggu pokok Ummi berbuah juga. Walaupun baru sekuntum bunganya, hati Ummi pun turut sama berbunga tau! 

Dulu tak pandang pun pokok ni. Habis sangat petik sebiji dua buahnya kunyah² sambil main sorok-sorok dengan Maklang Liza dan adik-adiknya. Dibuat masakan memang tidak, kecuali masak lemak ikan puyu, ikan keli yang dipancing di bendang. Memang biasa nampak buah-buahnya berguguran di pangkal pokok, hanya sesekali dipetik orang kampung.

Bezanya sekarang, buah ni jadi rebutan terutama untuk menghasilkan sambal hitam/sambal Pahang yang enak tu. Anak sepupu Walid, pernah mengkomersilkan sambal hitam ni. Sambutan sangat menggalakkan tapi sayang terpaksa tutup kedai sebab nak mendapatkan stok belimbing buluh agak sukar, terlalu banyak permintaan dari IKS tempatan. 

Tuaian kedua dari pokok betik, jiran kepada pokok belimbing ni :) 

Alhamdulillah walaupun tak seberapa, tetap bersyukur dan seronok dengan hasil tanam sendiri :)  


5 comments:

  1. Sedapnya sambal hitam! Dulu masa duduk di Sarawak ada sorang staff ni jual sambal hitam resipi mak mertuanya. Saya selalu beli makan dgn nasi putih panas2 je pun cukup. Saya pernah baca renyah nak rebus belimbing buluh berjam-jam, kena pakai periuk lama kalau sayang periuk lawa 😅

    ReplyDelete
  2. nanti dh berbuah, bgi ke kita sikit. boleh buat masak lemak

    ReplyDelete
  3. Ini betul, kalau kita tanam sendiri memang sangat excited dan happy walaupun cuma muncul sekuntum bunga atau pucuk baru. Rasa berjaya sangat 😁

    Dulu masa ada pokok belimbing buluh kat rumah MIL, saya selalu ambik buahnya buat campur dalam masak lemak cili api. Jadi bertambah sedap.

    ReplyDelete
  4. belimbing tunjuk kalau kami di sini panggil belimbing buluh... buat sambal hitam tu dapnye

    ReplyDelete
  5. Boleh buat sambal hitam belimbing buluh ..aishhh kecur air liur ni

    ReplyDelete