Wednesday, 4 August 2021

Resepi ~ Ayam Masak Tempoyak

Rancangan asal nak masak lemak ayam yang dah defrost ni. Tapi, sesaje Google cari resepi Ayam Masak Tempoyak. Eh, adalah rupanya 😁 Patin Masak Tempoyak tahulah... Dah biasa makan pun.


Tengok bahan semua ada. Paling best tempoyak Maksu beli dari kawannya baru sampai semalam. Tempoyak ni dari Raub. Directly sent to Gombak. Kawan Maksu ni dulu buka nursery di Jitra. Angah dan Kakak tumpang di nursery Cik Ilah ni la masa Ummi ke Mekah dulu. Sekarang, balik ke Pahang, kampung suami. 

Moh le kita cuba! 

Resepi: Ayam Masak Tempoyak

Bahan-bahan
Ayam
Cili padi*
Kunyit hidup*
Halia*
Lengkuas*
Serai - dititik
Tempoyak
Daun kunyit 
Garam
Gula

Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda * dengan sedikit air
2. Masukkan bahan kisar, serai, ayam, daun kunyit dan garam ke dalam periuk
3. Buka api dan masak hingga bahan kisar hingga sedikit kering dan ayam kecut
4. Bancuh tempoyak dengan air dan kacau sebati (tidak berketul). 
5. Tuang ke dalam periuk dan gaul sebati. Renehkan hingga mendidih sambil sentiasa dikacau
6. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. 
7. Tutup api. Siap!

Alhamdulillah sedap. Rasanya masam-masam manis dari tempoyak. Secukup rasa semuanya. Ummi ni kalau memasak, asalkan suami dan anak-anak makan, suka dah cukup dah. Berbaloi rasanya mencari idea dan bertungkus lumus di dapur haha... 

Selamat mencuba 🤗


3 comments:

  1. Rajin cuba resipi baru. Anak-anak dan suami suka bersemangatlah hendak masak lagi.

    ReplyDelete
  2. Telioq wey....
    Boh asa deghiyan ka...🤭

    ReplyDelete
  3. mcm sedap!
    aida pernah masak ayam budu.
    time viral few month ago.
    ayam masak tempoyak lom lagi.
    terbayangkan kesedapannya.

    ReplyDelete