Pilih menu ala Thai untuk berbuka hari ni... Menu ayam menangis ni memang ada dalam meal plan minggu ni. Jadi, bahan dah standby, kita on je.
Bahan-bahan
Ayam - bahagian isi
Akar ketumbar
Bawang putih
Gula perang
Sos ikan - guna sos tiram
Kicap pekat
Lada sulah/hitam - guna lada hitam je
Minyak
Cara-cara
1. Kisar semua bahan dan lumur pada ayam
2. Perap selama 3 jam (minima) dan simpan di chiller
3. Keluarkan 30 minit sebelum dibakar
4. Panaskan sedikit minyak di atas kuali leper dan bakar ayam hingga masak.
#Ummi bakar di atas pan sehingga ayam separuh masak kemudian sambung bakar dalam air fryer 170°C/10 minit.
Potong kecil sebelum dihidang...
Bahan-bahan Sos Pencicah
1/2 ulas bawang merah - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 pokok daun ketumbar - dicincang
3 tangkai cili api - dicincang
Sos ikan - ganti dengan 1 s/m sos tiram
Gula kabung/nisan Thai - ganti dgn 1 s/m gula perang
1/2 s/k pes asam jawa
1 s/m jus perahan limau nipis
Beras goreng - tak letak
Serbuk cili kasar - tak letak
Semua bahan digaul sebati, perisakan.
#Ummi masukkan semua bahan dalam chopper dan kisar kasar dengan sedikit air. Perisakan.
Seeloknya sos ni disediakan awal supaya segala rasa 'mesra' dan jadi lebih sedap. Ummi sediakan sebelah pagi, serentak dengan perap ayam. Kemudian, simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan baru keluarkan. Sebab puasa, jadi Ummi agak-agak je kuantiti bahannya. Lagipun empunya resepi tak nyatakan sukatan bahan untuk sos pencicah ni. Apapun secukup rasa sos Ummi ni, alhamdulillah.
Regunya Sup Campur ala Kedai Tomyam. Boleh klik SINI untuk resepinya. Terima kasih empunya resepi 🌹
Nak lagi kick, buat sambal belacan dan hidang bersama daun salad, timun dan tomato. Tak payah cross border pun :p
Selamat mencuba 🤗
Nama menu macam lawan nama harimau menangis.
ReplyDeletePertama kali tahu.
Heheheh.. ingatkan rimau aje menangis
ReplyDeletesedapnya!
ReplyDeletesedap tu..lapar la plak
ReplyDeleteWaahh ayam pulak ye. Boleh lah cuba sebab ayam senang nak beli. Nampak sedap tu
ReplyDelete