Nampak cantik ikan ni, ada warna kuning dan pink di bahagian ekornya. Penjual kata ikan tauhu. Bila Ummi Google, ikan tauhu jenis ni dipanggil ikan tauhu jepun. Ada satu lagi jenis lain. Tak banyak tulang, isinya lembut dan sedap macam ikan merah, siakap kata penjual tu lagi. Ummi pun ambillah 2 ekor.
Beberapa hari lepas Angah bawa balik bunga kantan yang cantik ni. Itu yang timbul idea nak masak asam rebus.
Gambar kurang lawa, dah tinggal separuh baru teringat nak ambil gambar π
Sebab pertama kali masak ikan ni, wajiblah ambil gambar kan walaupun dah kena usik. Bunga kantan tu Ummi tak belah, tapi kopekkan layer by layer. Tak habis pun sekuntum tu.
Bagi Ummi ikan ni tekstur isi dan tulangnya mirip dengan ikan kerisi. Kalau siakap tu isinya lebih lembut. Rasanya sedap, macam rasa ikan :D Tapi kena hati², tulangnya jenis kasar dan keras (macam tulang ikan kerisi).
ASAM REBUS IKAN
1. Kisar cili merah, bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan sedikit belacan. Ummi terlupa kisar kunyit hidup, ganti dengan serbuk kunyit. Itu yang kuah pucat sikit.
2. Masukkan dalam periuk, buka api. Masukkan juga serai yang dititik. Biarkan seketika hingga bahan kisar mula mendidih.
3. Masukkan air secukupnya, daun kesum dan bunga kantan. Masukkan juga ikan dan asam keping. Tutup periuk. Bila mendidih, masukkan garam dan serbuk perasa. Sesuaikan rasa. Tutup api. Siap!
Sukatan bahan agak² je la ye... Ummi main campak² je ☺️
Pernah tengok ikan ni kat pasaraya cuma tak perasan pulak nama ikan tu apa.
ReplyDeleteAkk ni sbb nampak segar elok, itu yang tanya penjual. Pun baru tahu namanya juga
DeleteKalau arwah FIL ada lagi, memang dia suka lah suruh MIL masak asam rebus nie..org utagha kan suka stail Gini..hihihi
ReplyDeleteSama la macam arwah Mak Akk. Tak bakar, rebus² je masakannya.
DeleteSeingatnya saya tak pernah jumpa ikan tauhu ni. Bagus PH rajin cuba. Saya ni ulang-ulang masak ikan yang dah biasa makan tu je lah.
ReplyDeleteNampak segar elok ikannya, itu yang beli. Sedap, boleh repeat
DeleteDi Sabah orang panggil ikan sulig. Arwah MIL suka buat serondeng sebab isinya putih cantik. Nama lain yang biasa saya dengar, ikan jepun.
ReplyDeleteOh inilah ikan sulig ya. . Sy perasan Kak Amie pernah post pasal ikan ni kan. Ikan yg sama rupanya, panggilan saja lain π
DeleteIkan ni SA kenal dari blog Kak Amie dan SA suka sampai sekarang...lama x beli ni...biasa SA buat asam pedas atau buat 3 rasa...best...isi dia padat compare ngan ikan lain
ReplyDeleteYa Kak Amie panggil ikan sulig. Sama rupanya dgn ikan tauhu ni. Ada balance sikit lagi tu, nak goreng garing plan-nya
DeleteWaah kalo tulangnya tak banyak, saya sukaaaa. Jadi tak menyusahkan saat makan ❤️π
ReplyDeleteIa benar, senang dimakan Fanny ya :)
Deletepertama kali dengar ikan tauhu.. kalu buat singgang pedas pun ok jgk kot..
ReplyDeleteSemestinya sedap ya amat la tuan :D
DeleteBaru tahu kewujudan ikan tauhu ni. Ooo dia punya tekstur dan rasa macam kerisi ye. Kalau ikan kerisi tu isi dia tak tebal sangat, sedap goreng garing. Biasanya kalau tulang banyak ni ikan tu sedap kan.
ReplyDeleteAkk rasa gitulah hihi... Betul, goreng garing pun sedap. Ni sebab nak guna bunga kantan tu, jadi kita sesuaikan menu supaya dapat guna bunga kantan tu.
DeleteNi first time tahu ada ikan tauhu. Kalau tauhu tu taulah....
ReplyDeleteMasak asam rebus ni kalau tekak rasa tak sedap. Layan dengan nasi lembek
ReplyDeleteDulu masa muda kurang suka makan asam rebus sbb mcm ceroiii kuahnya. Tp sekarang seiring usia eh jadi suka pulak
ReplyDeleteRasanya pernah sekali beli tapi sebab ada tulang lebih tak berani beli lagi.
ReplyDeletesaya tak pernah mkn masakan asam rebus ni
ReplyDelete