Pagi tadi Ummi Walid ke Pasar Tani Taman Melawati. Hasratnya nak beli barang basah. Dah jemu membeli di Pasar Sri Gombak, sesekali tukar tempat. Dapatlah juga idea² baru nak memasak. Kalau di PSG tu rasanya dah hafal segala jenis ikan yang ada dekat situ hihi...
Sayangnya, gerai² ikan semuanya tutup hari ni. Agaknya tauke/suppliers masih cuti CNY. Yang buka utk lauk basah hanya gerai ikan sungai, ayam dan daging. Manakala gerai² sayur, ulam, buah dan makanan beroperasi seperti biasa.
Nampak lemak, tapi tak beranilah nak ambil. Baru je makan kan...
Kakak kata dah lama tak makan pucuk paku.
Kalau dekat rumah ni, 3 helai seringgit.
Ummi bersihkan siap², potong separuh dan keringkan bersama daun kari. Then simpan dalam freezer dua² sebagai stok.
Di kedai acheh ni, 2 tongkol RM2.50. Murah lagi beli di pasar tani la kan...
Walid pula beli nasi lemak ayam goreng panas² utk sarapan.
Untuk lunch, Ummi masak sup ekor + daging cincang. Buat sekali cili kicap sebagai regu utk sup.
Mesti banyak lagi menu best keluar kat dapur ummi, maklumlah.. anak⁴ semua tengah berkumpul di rumah. Pandai kakak makan pucuk paku.
ReplyDeletePergi pasar tani memang murah sikit plus segar2 je semuanya
ReplyDeleteBestnya sup tu. Makan nasi dengan sup je dah ok tambah telur dadar pulak memang sedap.
ReplyDeleteAssalamualaikum tuan jemput singgah blog saya untuk memartabatkan tulisan jawi
ReplyDeletehttps://hanyajawi.blogspot.com
Best betul membeli belah barangan dapur ni PH. Nak kena cari pucuk paku la. Teringin. Hehe
ReplyDeletelama betul MZ tak gi psr tani...yelah, masak pun jrg2 ajer niii
ReplyDeleteHuiyo hafal setiap ikan dijual.
ReplyDeleteIdea datang terus buat sup ekor.
Teruja plak SA tengok semua hasil belian PH tu..SA suka makan sup ekor..nanti nak cari lagi la ekor nak buat sup..suka yang besar2
ReplyDelete