Sunday, 15 December 2024

Sambal Kerang

Kerang yang Ummi beli di jualan Ehsan tu simpan dulu dalam freezer. Bila rebus, isinya jadi tak cantik, melekat² dekat kulitnya. Tak sedaplah nak makan gitu jadi Ummi buat sambal. 

Dari seperiuk kerang rebus tu, dapatlah segenggam je isinya bila dikopek. 

Inilah hasilnya...

Kalau ada nasi lemak sedap ni 😋

7 comments:

  1. Itulah kerang...berat kulit dari isi.
    Memang sedap sambal kerang makan dengan nasi lemak kan PH.

    ReplyDelete
  2. Aiseh! Hari ni pun aunty masak kerang! Tapi di rebus je

    ReplyDelete
  3. Kebetulan hari ni makan kerang rebus PH. PH buat sambal. Kerang yang rebus tu kecik2 je isi dia tapi habis masa lunch hari ni.

    ReplyDelete
  4. Sebab tu SA suka beli yang frozen tu buat sambal..tapi ikutkan yang fresh lagi best...

    ReplyDelete
  5. sambal kerang tu fav my hubby laaa

    ReplyDelete
  6. Ammi kat rumah ni tak pernah buat sambal kerang. Kerang tu either akan jadi rendang or para lelaki buat kerang rebus je. 2 tu je

    ReplyDelete