Wednesday, 28 August 2024

Air Asam Cabai Picit

Lama tak makan ulam rebus cicah air asam cabai picit ni... 

Cili tu patahkan, pecahkan dan picit bersama belacan, garam, gula dan sedikit air asam jawa. Lepas tu masukkan pula isi ikan rebus, tambah air secukupnya dan sesuaikan rasa. Hidang bersama ulam² rebus. Lagi best kalau ada ikan goreng. Dah cukup dah, makan dengan nasi panas² sure bertambah. 

Tapi, dekat rumah ni kalau makan nasi, kena ada makanan berkuah. Menurun dari Walid :) Depa tak reti makan nasi dan lauk kering² saja. Jadi Ummi buat juga sup ayam. 

Keli Goreng Belado tu tunggu anak² soleh balik baru Ummi masak, wpun dah beli ikan keli tu  seminggu lebih dah. Favorite anak² jadi kita tunggu semua ada baru masak, terasalah lebih special. 



7 comments:

  1. Sedapnya... saya suka lauk2 simple mcm ni 😍

    ReplyDelete
  2. kadang2 masak takde yang makan kang...jadi kena tunggu ramai2, baru boleh masak

    ReplyDelete
  3. SA suka...selalu buat tapi x dan nak tunggu amik gambar dah kena rebut..memang selalunya x cukup

    ReplyDelete
  4. Saya suka mkn keli berlado tu tp tak reti la masak keliπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

    ReplyDelete
  5. Lauk simple macam ni la buat sy makan bertambah, tak boleh.. tak bolehhhh!

    ReplyDelete
  6. Saya pernah coba sambal asam begitu saat di Penang. Sedap memang. Tp Krn ada ikannya, tak pandai buat jadinya. So kalo sehari2 di rumah prefer buat sambal belacan lagi πŸ˜…

    ReplyDelete
  7. Sambal picit tu tau sebab dulu MIL kerap buat. Akak tak pandai lah picit2 cili gitu.. buat sambal belacan terus πŸ˜„

    ReplyDelete