Sesekali layan lauk simple camni menambah² juga nasi kan?
Resepi Singgang Ikan Selar
Sumber: RASA
Bahan-Bahan
2 ekor ikan selar – belah dua
Garam secukupnya
Perahan air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
1 biji bawang merah saiz besar - dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang serai – diketuk
1 inci halia - dihiris
1/2 inci kunyit - dihiris
Serbuk kunyit secukupnya
1 sudu teh minyak masak
Tomato (optional)
Cili merah dan cili padi (optional)
Cara Penyediaan
1. Bersihkan ikan dan potong dua
2. Dalam periuk bersesuaian, campur semua dan didihkan guna api perlahan selama 20 minit
3. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya
4. Bila ikan kelihatan masak, angkat dan Singgang Ikan Selar sedia untuk dihidang.
Semudah A B C kan?
Lauk gini, letak kuah bagi banjir nasi alahai sedapnya. Arwah Tok dulu suka masak gini, yang kami panggil 'sayur air' atau dalam loghat Baling " Sayo a" A tu sebutan macam sebut huruf A :D Loghat Baling mirip kepada Kelantan dan Pattani, berasaskan faktor sejarah yang pernah berlaku suatu masa dulu.
Boleh rujuk sumber Perpustakaan Awam Negeri Kedah untuk kisahnya. Ataupun boleh baca juga tulisan The Patriots Asia untuk lihat perbezaan loghat Kedah.
Dah klik link dan baca..
ReplyDeleteBaru saya tau sebab kenapa orang Siam ramai di Kedah.
Sy pun baru tahu 😁
DeleteAntara lauk yg akan di repeat byk kali waktu sahur di bulan ramadhan nanti :D
ReplyDeleteLauk favourite saya ni. Senang masak, senang perangat pastu sedappp
ReplyDeleteBetul², Sy suka letak kuah banyak² hehe
DeleteTerima kasih singgah sini 🌹
lebih kurang mcm di Negeri Perak pun ada beza juga dialek Perak hehehe
ReplyDeleteSuka masakan ni. Nak nak bila time tak lalu nak makan....makan ni terus jamah juga nasi tu.
ReplyDeleteBetul Ezna. Arwah Mak sy kalau xde selera buat masak gini la ...hirup2 kuah tu pun jadilah
DeleteTiba-tiba dapat bayangkan lauk yang PH masak ni.....
Deletelauk fav Pia juga ni makan nasi kuah banjir kena makan nasi dengan sudu baru sedap hirup kuah
ReplyDeleteEh sama dgn Acik la Pia :D
DeleteAmmi tak pandai sangat makan singgang...walaupun makan banyak tetap rasa tak kenyang.. kenapa ntah
ReplyDeleteKira lauk harian saya sekarang ni. Senang campak-campak je. Pastu lawankan dengan ulam dan sambal. Dah cukup berselera dah. Senang dan sedap gitu.
ReplyDeleteMasak Singgang, guna ikan apa pun sedap kan
ReplyDeleteWalaupun simple , tapi menu ni buat CCL tambah nasi
ReplyDelete