Sebelum ni bukan tak pernah buat Enoki Goreng Tepung tapi lain sikit caranya. Kali ni Ummi tengok dekat TT, tak ingat siapa share; dia guna Tepung Bestari kering dan Tepung Bestari yang dibancuh dengan air.
Cara Penyediaan:
1. Tanpa buka plastik pembungkus, potong kaki cendawan Enoki. Keluarkan dari plastik, bahagikan ikut perdunya dan basuh dengan cara lalukan di bawah air dan toskan.
2. Tuang Tepung Bestari dalam mangkuk. Ketepikan.
3. Ambil lagi satu mangkuk, masukkan Tepung Bestari dan tambah sedikit air. Bancuh sedikit pekat.
4. Ambil 1 perdu cendawan Enoki, celup dalam mangkuk Tepung Bestari kering (Mangkuk 1), angkat dan celupkan ke dalam mangkuk kedua (Tepung Bestari + air).
5. Goreng dalam minyak panas hingga golden brown. Angkat dan tos minyak. Sedia untuk dihidang.
#Steps 1-3 boleh rujuk gambar ๐
Alhamdulillah selain untuk berbuka anak beranak, dapat juga kongsi menu ni dengan Cik As. Ingatkan dah setel hutang, eh dia balas dengan popia goreng pulak ๐
Menarik dan mudah juga nak buat ya
ReplyDeleteMacam mudah nak buat.. boleh try nanti
ReplyDeleteBaru semalam saya masak cendawan shitake..Anak anak tak suka.. Depa sebut kalau goreng tepung cendawan enoki sedap ni..
ReplyDeletetak pernah lagi goreng. selalu campur dalam sup atau tomyam aje.
ReplyDeletefav Dania ni PH...selalu dia yang rajin buat...
ReplyDeleteSelalu buat ni sedap pakai tepung bestari memang rangup je.
ReplyDeleteMesti sedap rasanya :)
ReplyDeleteBuat kudapan pun sedap ni PH.
ReplyDeleteIni kalau buat kudapan sambil layan KDrama lepas balik terawih mengancam ni
ReplyDeleteboleh dicuba nanti, cendawan ni biasanya kami letak dalam tomyam shj...
ReplyDeletesedap tu...aritu husband nk buat tp enoki skit je so tk jd buat
ReplyDeleteSuka mushroom ni juga. Kena cari tepung bistari dan enoki la.....
ReplyDeletesedap tu PH, favourite mama
ReplyDeleteammi pernah buat tapi dia jadi benyek...malas nak cuba lagi
ReplyDelete