Wednesday, 8 November 2023

Acar Limau Purut


Ummi suka makan acar limau tapi belum pernah makan acar limau yang mana limaunya menggunakan limau purut. Sejak kecik Ummi hanya tahu buah limau purut ni digunakan oleh kaum ibu di kampung Ummi untuk cuci rambut :D Ubat kelemumur katanya. Lagi satu, penggunaannya dalam perubatan tradisional. 

Ada sebarang pokok limau purut di paya, berhampiran rumah Wan Cik. Tinggi pokoknya. Dan seingat Ummi juga daunnya tak pernah pula kami petik untuk dimasukkan ke dalam tomyam. Sebab masa tu belum kenal tomyam! Rendang pun belum terkenal macam sekarang jadi kurang dimanfaatkan daunnya tu. 

Dah lama Ummi berhajat nak rasa Acar Limau Purut airtangan kawan Ummi ni. Setiap kali dia post video tengah masak acar ni, teringat² Ummi. Mujoq tak masuk mimpi 😂

Padu! 
Tapi itulah, limau purutnya hanya 2-3 biji je, selebihnya buah² kering, bawang, cili... Tak puas pulak rasanya 😅
 
Arwah Tok dulu kalau buat acar limau memang limaunya yang lebih. Bahan lain hanya bawang merah, bawang putih dan cili. Buah² kering masa tu susah dapat. Limaunya pula berbuah sampai ke tanah! Tok guna limau kapas atau limau telur buaya; kepunyaan  Tok Da Hid atau Tok Cik Minah. 

Sebekas acar RM16. Sambal Bilis Halia tu RM20. Kawan Ummi pos je dari Yan. Airtangan dia memang sedap. 

Masa f5 dulu dia pernah bawa bubur nasi. Ummi rasa, sedapnya! Sejak tu baru Ummi  makan bubur nasi. Sebelum² tu Ummi tak reti makan bubur nasi :D 

5 comments:

  1. Sedapnya...eh..masa wedding SA hari tu ada ke acar buah ni erk? mcm x perasan plak..selalu ada yang sponsor..hahahah

    ReplyDelete
  2. Ammi makan acar kalau lawan dengan kari dal je..

    ReplyDelete
  3. Sedap agaknya acar limau purut ni erk

    ReplyDelete
  4. Waaah saya penasaran rasanya kak 😍😍😍. Blm pernah coba yg acar limau begini

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete