Thursday, 12 October 2023

Masak Mi Hailam & Kuih Bakar Pandan

Bila rajin ... 

Mula-mula Ummi masak Mi Hailam (untuk dinner). Buat dulu kuahnya... 

Malam, nak makan tu baru Ummi masukkan mi dan sawi. 


Setel kuah mi, Ummi bancuh tepung pulak ... 

Buat Kuih Bakar Pandan untuk minum petang...

Sebahagian lagi Ummi letak dalam muffin cup. Orang tu buat dalam acuan cupcake, Ummi tibai dalam bekas muffin ๐Ÿ˜…

Ummi bakar dalam air fryer je. Suhu 180°C/30 minit. 
Nampak macam hangit atasnya, tapi tak pun. Lembut dan garing sikit je. 


Sesekali rajin, kita buatlah minum petang. Kalau tak berapa rajin tu, layan apam balik jambatan, tak pun beli ayam gunting favorite anak³. Paling senang, beli je roti dekat Babu :) 

10 comments:

  1. Helok je kejadian kek bakar sis tu. Saya punya siap jadi gunung berapi ada lubang kat tengah2 hahaha!

    ReplyDelete
  2. Eh...buat dalam air fryer pun elok ja kejadiannya tu PH....macam nak berjangkit ni...hihihi

    ReplyDelete
  3. Cuya tak rajin...risau nanti asyik makan je......hehe

    ReplyDelete
  4. lama tk masak mee hailam...menarik tu kuih bakar dlm air fryer

    ReplyDelete
  5. Rajinnya PH. Kuih bakar pandan dan mi hailam tu nampak mengancam.

    ReplyDelete
  6. jemput join segmen Cuya :D

    https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2023/10/segmen-review-bersama-cuya-si-primadonno.html

    ReplyDelete
  7. Mie hailam tuh kenapalah menggoda sangat rasanya ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜„.. udang pun besaaar ๐Ÿคค๐Ÿ‘. Nanti saya nak lihat resepnya kak ๐Ÿ‘

    ReplyDelete
  8. Rajin PH. Anak suka apa yang dimasak lagilah bersemangatkan?

    ReplyDelete
  9. Mee Hailam memang favorite. Thanks kongsi resepi kuih bakar. Favorite jugak ni.

    ReplyDelete
  10. Cantik betul kejadian kuih bakar PH tu...SA ni x pandai-pandai lagi buat ni..

    ReplyDelete