Hari ni ajak gegirls tolong siang pucuk paku. Ikutkan nak ajar masak sekali tapi kawan datang ajak main la pulak :D
Pisau Adik guna tu pisau arwah Tok. Kalau bawa arwah gi mana-mana, pisau tu mesti dibawa sekali. Adalah kegunaannya bagi Tok :)
Pucuk Paku Goreng Belacan
Ummi kisar kasar bawang putih + cili padi + belacan + ikan bilis. Bawang merah Ummi hiris kasar. Mula² panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bahan kisar hingga layu. Ummi tambah air sikit untuk kuah. Letak garam dan gula siap² then masukkan pucuk paku yang telah disiang dan dibersihkan. Gaul sekata semuanya. Sesuaikan rasa dan tutup api. Siap!
Comel je pinggan Kakak; ayam goreng seketul, pucuk paku goreng belacan dan sambal petai dia letak satu-satu :)
Sebelah pagi kami breakfast Western...
Set sudu, garfu & straw stainless steel ni redeemed points Astro. Lama dah, sebelum pandemik rasanya.
Untuk dinner, pucuk paku dah hilang dari radar haha .. Ganti dengan labu masak kicap dan talapia goreng berlada. Ayam goreng pun pakat ratah siang tadi :D
rajin semuanya gegirl tu...girl dkt umah ni nak pegang sayur pun taknak huhu,saya dah cuti bekal skejap cuma masak utk tghr je
ReplyDeleteKena train supaya Ummi boleh goyang kaki nanti haha ..
DeletePelik pula labu masak kicap.
ReplyDeleteBerganti lauk apabila malam.
Ada je NA...selain dibuat masak lemak:)
DeleteSy suka sgt pucuk paku, tapi tu la, kadang lepas masak tinggal secoet. Wah, kakak makan petai ya.
ReplyDeleteHah betul SK...masa nak goreng kdg rasa mcm banyak sangat tp bila dah masak tu kecut hihi...
Deletedapnya pucuk paku...
ReplyDeleteDap :D
DeleteBagus PH, bagi pendidikan kemahiran hidup untuk anak-anak 😁
ReplyDeleteLauk kegemaran saya juga tu…pucuk paku goreng belacan.
Bolehlah puan, dari asyik main je. Nak suruh study mmg xnak lah..Jadi kita ajar pelajaran lain :)
Deletesedap pucuk paku goreng belacan. rajin anak2 tolong di dapur.
ReplyDeleteTeringat pucuk midin yg terkenal di Sarawak tu sis... Selalu nmpk digoreng belacan kan?
Delete