Sana-sini orang jual petai dan buah-buahan bermusim yang lain. Alhamdulillah walaupun tak dapat balik kampung, puas jugalah makan buah-buahan ni.
Berbalik kepada petai, sekarang ni macam-macam resepi menggunakan petai kan? Dulu-dulu seingat Ummi petai ni dijadikan ulam mentah, dibakar atau dijeruk. Sekali sekala dibuat sambal bersama ikan bilis. Sekarang ni macam-macam; nasi goreng petai, ikan bakar petai dsbnya. Yang terbaru Ummi dapat tahu ialah Sambal Telur Petai.
Nampak Uda up video masak Sambal Telur Petai ni di status WA-nya, Beli petai terus cubalah resepi mudah ni. Buat sambal telur pecah macam biasa, last sekali masukkan petai. Gaul sebati, renehkan seketika bagi petai layu sikit. Tutup api. Siap!
Jemputlah masak ye 😅
Uish...petai...boleh buat stok beras cepat habis kot...hihihi
ReplyDeleteEh first time nmpk org masak telo camni letak petai hehhee... Agaknya sebab kita x suka petai so nmpk cam pelik sket la hehe
ReplyDeleteWah anak-anak PH makan petai.
ReplyDeleteWah telur sambal petai. Tetiba fikir apa lagi masakan boleh letak petai.
Wahh sambal telur petai pulak. First time nampak. Betul tu kak. Sekarang masak masak masakan dicampur petai.
ReplyDeletekak ana tak pernah buat PH, tapi nampak macam best ni kena cuba nanti, tq fr sharing naa :)
ReplyDelete