Thursday, 7 September 2023

Nasi Ulam Kedah

Malam semalam Angah bawa balik daun kunyit dan pucuk ulam raja, pemberian jemaah surau. Makin hari makin menarik pulak pemberian jiran-jiran kami ni :D
 
Dia bungkus ulam raja tu dalam daun kunyit 😁

Kebetulan nasi sejuk banyak, malas nak masak yang baru, nanti berbaki juga. Jadi, Ummi dapat idea untuk buat nasi ulam memandangkan ada ulam raja tu. Daun kunyit tu dah tua, kalau pucuk sedap juga dimasukkan sekali. 

Pucuk² lain Ummi petik depan rumah je...

1. Nasi dilerai/diperoi dan ulaman dihiris halus. Begitu juga cili padi.
2. Tumbuk bawang Holland (guna ¼ je, ikut kuantiti nasi), lengkuas dan serai hingga lumat. 
3. Gaul nasi bersama bahan tumbuk, ikan masin dan kerisik.
4. Masukkan ulaman, cili padi, lada hitam dan gaul sebati. 
5. Masukkan garam secukupnya dan gaul sebati semuanya sekali lagi. Siap! 

[Resepi lengkap di Daily Makan]. 
Terima kasih empunya resepi 🌷

Tadaa... 

Untuk anak-anak Ummi goreng nasi selebihnya. Tau dah depa tak makan, takut tengok dedaun hijau tu 😬 Lepas tu Ummi goreng ayam je buat lauk. Dinner is done. 

Takut tak kenyang, order Roti John jugak :D 

Daun kunyit Ummi masukkan dalam Masak Lemak Telur Itik untuk makan malam nanti. Itupun baru ⅓ daun digunakan. Daun dia besaq. Kalau ada kerajinan boleh buat rendang. Kalau rajin la :p 

8 comments:

  1. Sedapnya nasi ulam. Kalau saya makan begini, gerenti terus tercuci perut hehehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya la kan Kak Amie, banyak khasiat ulam-ulaman ni...

      Delete
  2. Seronoknya dapat pemberian hasil tanaman gini, bungkus pulak dengan daun kunyit. Kurangkan penggunaan plastik dan boleh buat masak daun kunyitnya 👍🏽

    Awet muda PH, pandai makan ulaman 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau diamalkan Insha Allah awet muda kan ...

      Delete
  3. Nasi Ulam..terus terbayang nostalgia bulan puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ...menu wajib ni kalau arwah mak ada :)
      Kami panggil nasi kerabu.

      Delete
  4. sedapnya masak lemak telur itik

    ReplyDelete
  5. Saya bisa bayangkan rasa nasi ulam tu 🤤👍.

    Daun kunyit kalau di sini suka ditumis kak PH. Diiris tipis , lalu iris juga bawang merah, putih, dan Chili padi. Tumis semua hanya dengan bumbu gula, garam dan seasoning, lalu campur teri Medan yg halus2 tu.

    Saya suka sayur sih yaa, jadi memang sayur seperti ini pun sukaaa sangat. .

    ReplyDelete