Tak silap Ummi burasak ni makanan tradisi orang Johor yang terkenal di Pontian. Dan kalau tak silap juga, burasak ni seringkali dijadikan bekalan untuk masyarakat pedagang zaman dahulu selain disediakan sebagai juadah istimewa di hari perayaan.
Balik dari Pontian kali ni, Walid belikan burasak untuk kami. Ini kali pertama Ummi dan anak4 nak merasa burasak, walaupun dah berkali-kali kami ke Pontian.
Bila dipotong, beginilah rupanya... Berlapis-lapis, cantik sekali. Aroma daun pisang pun semerbak je ...
Baru Ummi tahu, burasak ni rasa dan rupanya seakan-akan nasi impit atau ketupat nasi yang dibungkus dengan daun pisang.
Walid beli rendang daging dan daging ungkep untuk dimakan bersama burasak ni. Sedap bila digandingkan burasak bersama rendang dan lauk ungkep ni.
Rendang daging tu alahai sedapnya! Lembut je dagingnya. Walid pun, dah last trip baru nak beli... Kalau tak, tiap-tiap minggu Ummi kirim rendang daging ni hihi...
Hehe pemergian terakhir baru ingat hendak beli.
ReplyDeleteAlamak saya belum pernah rasa burasak lagi.
Bolehlah cuba kalau jumpa nanti NA 🤗
DeleteCantik pula PH potong macam tu..
ReplyDeleteSelalu makan buka bungkusan besar tu dan ambil satu demi satu bungkusan kecil dalam bungkusan besar tuðŸ¤
Sedapnyalah burasak.Kalau rumah dekat dah pi ngendeng bawa pinggan kosong dah ni..Mana nak cari kat KL ni.....
Bila MC cakap ni baru sy perasan, salah potong 😅 Peghak la orang kata haha ..
DeleteðŸ¤ðŸ¤ðŸ¤
DeleteYa la ...bukan makanan kebiasaan kita kan..
Nak cakap takut salah..so,kita komenlah berhemah...boleh gitu?🤣🤣🤣
Tapi cantik juga potong macam tu..nampak lapisannya..
😂😂😂
DeleteGelojoh sama, tak sabaq nak try 😆😆😆
Kat sini setiap hari ada orang jual burasak ni tepi jalan
ReplyDeleteUntunglah Wak boleh makan selalu :D
Delete