Wednesday, 17 March 2021

Nostalgia Kari Ikan Tongkol bersama Timun Tua


Kari Ikan Tongkol bersama Timun Tua ni feveret arwah Tok. Ikan tongkol di sebelah  Utara dipanggil ikan kayu. Ummi suka makan ikan ni tapi Walid dengan anak-anak kurang gemar. Sebab tu jarang beli kecuali Tok request. Regunya kalau bukan timun tua, kacang panjang pun sedap. Kacang tu patah-patahkan agak-agak 1/2 jengkal. 

Buat kari macam biasa je... Cuma, petuanya untuk bagi kari sedap, pastikan bawang kekuningan dan sedikit garing baru masukkan rempah. Kemudian bahan-bahan ditenyeh-tenyeh dengan sudip supaya rempahnya sebati. Ummi dapat petua ni dari satu program masakan di TV. Lagi satu, rempah kena bagi masak betul-betul dan pecah minyak ye baru sedap kari kita.

Tok paling suka bahagian kepala ikan. 

Bila blog walking semalam, nampak blogger Suria Amanda bawa ibu ayahnya ke pasar tani. Teringat kenangan dengan Tok... Dulu-dulu Ummi dengan Tok macam tu juga. Masa Tok sihat, selalu Ummi bawa ke pasar tani di Taman Melawati ataupun pasar pagi di Greenwood. 

Hari ni genap 4 bulan Tok 'pergi' :(  Moga Tok tenang di sana. Al fatihah. 

4 comments:

  1. Allahu.. rindu yang tidak berpenghujung...

    Al-Fatihah buat Tok

    ReplyDelete
  2. Suka ikan tongkol tapi jarang emak abah beli.
    Makanan kegemaran arwah akan dingati. Al-Fatihah.

    ReplyDelete