Alhamdulillah rezeki makan kenduri lagi hari ni... Kali ni jemputan dari jemaah surau Atok Kamar, jemput kami sekeluarga ke kenduri akikah cucunya.
Kami pergi lepas Zohor. Majlis di dewan komuniti. Dengan yakinnya, Walid cakap dekat Dewan Pak Din. Sebab Pak Din, driver van sekolah diorang masa di Pasti dulu pernah buat kenduri di dewan tu, terus Pak Din dapat nama ahahaha... Cucu #10 ni kalau tak silap.
Sampai di dewan tu, kosong! Dah la Atok Kamar jemput mulut je, memang takde kad jemputan apalah nak rujuk pun... Masa patah balik tu barulah perasan, ada khemah dekat dewan satu lagi.
Ummi ambil nasi tomato kali ni... Lauk ayam goreng berempah dan kambing masak ala² kari tapi bukan. Sedap 👍🏻
Tapi tak pasti daun apa yang digunakan utk bungkus tapai tu. Katanya tapai ni dibawa khusus dari Melaka.
2 bungkus sekali hadap ☺️
Lepas tu Walid ambil laksa semangkuk. Walid makan sikit, Ummi sikit... sampai turn Adik, dia hirup sampai nak licin :D
Sedap betul laksa tu... Gambar pun lupa ambil.
Alhamdulillah, terima kasih sekali lagi atas jemputan. Didoakan adik Izzul Qayyum membesar dgn sihat dan sentiasa dlm lindungan-Nya.
Selain jemputan dari Atok Kamar ni kami ada satu lagi jemputan di Wangsa Maju, tapi tak dapat hadir. Apapun terima kasih Mama Aina yang jemput kami ke kenduri tahlil & akikah anjuran keluarga mereka.
Nasib baik jumpa majlis di dewan lain.
ReplyDeleteTidak silap saya itu daun rambai.
Tq info NA... Sy Google juga sama ada daun rambai atau daun ketapang.
Deletesamada daun rambai atau daun ketapang .. agaknyelah
ReplyDeleteBetul Ustaz, sy Google ikut komen Ustaz ni nampak gambar tapai dgn daun begini.
DeleteAlhamdulillah rezeki
ReplyDeleteAlhamdulillah. Paling best tak payah masak MZ hehe
DeleteKira besar-besaran jugak majlisnya, buat di dewan. Mujurlah jumpa dewan yang betul ya, kalau tak melepas PH nak merasa tapai pulut sedap 😀
ReplyDeleteNak kata besar tu tidaklah sangat, tapi meriah hehe ...
DeleteItulah, dah pusing tu baru perasan ada orang ramai² dekat Dewan komuniti tu. Rezeki kan :)
Saya pun tak tahu nama daun ni. Kalau di Sabah ada yang bungkus tapai gunakan daun kelapa.
ReplyDeleteKatanya daun rambai atau daun ketapang Kak Amie, berdasarkah komen kawan² Kita 👆🏻
DeleteTapai daun kelapa sy tak pernah jumpa. Arwah mak saya dulu bungkus tapai dgn daun keladi.
Ada tapai pulut..kenduri kat sana mesti ada tapai pulut ya..
ReplyDeleteSuka juga tapai. Makan dengan ice cream pun sedap. Ni sebab pernah merasa kat kenduri di Dewan Felda.
ReplyDeletenasib baik jumpa jugak majlis akikahnya
ReplyDeleteKalo di sini tapah dibungkus dengan daun Jati kak. Agak2 mirip dengan daun di atas.
ReplyDeleteSuka betul kalau tapai tu dibungkus dalam daun.. Lagi sedap rasa dia..
ReplyDeleteRezeki PH sekeluarga selalu dapat undangan ke kenduri kahwin/akikah/tahlil 😄
ReplyDeleteNasib baik x jadi lebai malang ye...rezeki x salah alamat tu PH...
ReplyDeleteMujurlah jumpa dewan satu lagi tu. Alhamdulillah dapatlah merasa nasi kenduri orang jemput makan. Sedap nasi tomato tu. Biasa gandingan dia ayam masak merah. Macam kari tapi bukan ek. Agaknya masak apa lah tu.
ReplyDeleteBestnya ada tapai pulut.Saya pun tak pasti daun apa tu. Biasanya orang guna daun getah. Seronok dapat merasa makanan sedap-sedap.