Saturday, 18 October 2025

Nasi Tumis & Cekodok Pisang Tanduk

Pagi ni Ummi masak nasi tumis pandan. Lebih kurang nasi lemak tapi tak letak santan. Tumis 4 sekawan, bawang merah, bawang putih, halia  dan serai (dititik) dan daun pandai hingga naik bau. Masukkan beras, air secukupnya, garam dan masak nasi seperti biasa. 

Nasi dah masak...
Kakak goreng nugget...

Sambal tumis bilis dan Sambal Udang baki lauk dinner

Tempe, kentang & bilis belado, pun baki dinner malam tadi. Perangat jangan tak perangat :D 

Timun dan telur rebus jangan dilupa... 

Last but not least, cekodok pisang tanduk. Pisang Tanduk pemberian jiran ni Ummi simpan dalam peti ais. Kulit dah hitam tapi isi elok lagi alhamdulillah boleh dinikmati bersama anak² asrama. 

Alhamdulillah tengahari tak payah masak dah 😁


28 comments:

  1. Tak pernah rasa lagi.. biasa nasi lemak jer.. kena cuba menu ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam nasi lemak juga tapi tak letak santan Pokcik.. Cuba ye!

      Delete
  2. lauk tempe kentang tu sedapnyaaa

    ReplyDelete
  3. Menarik jugak buat nasi tumis tu ye.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  5. Dah la uncle peminat cekodok pisang... dua tunjuk gambar pulak!

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Alhamdulillah. Kali ni dapat hasil yg gebus dan gemoks ahaha

      Delete
  7. Ini pun dah cukup menyelerakan PH ;)

    ReplyDelete
  8. Memang berselera nampak juadah ni..

    ReplyDelete
  9. jrg dgr org buat cekodok pisang guna pisang tanduk...sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dah masak ranum sangat, tak sesuai digoreng, lembik. Itu yg buat cekodok tu πŸ˜‹

      Delete
  10. Tempe, kentang dan bilis berlado tu, buat bertambah nasi. πŸ˜‹

    ReplyDelete
  11. Nak petik MT punya komen, dulu pun Linda tanya makcik, sedap ke cekodok guna pisang mas? Makcik cakap, jnji namanya pisang, sedap je...hahhaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akk setuju dgn jawapan makcik Linda tu hehe ... Asal namanya pisang mesti sedap dibuat cekodok.

      Delete
  12. pisang tanduk tu saya suka versi digoreng

    ReplyDelete
  13. pisang tanduk boleh buat cekodok ye..SA biasa tengok goreng aje...

    ReplyDelete
  14. Kalo buat cekodok, memang paling suka pisang yg kulit dah hitam. Krn biasa maniiiis πŸ˜πŸ˜πŸ‘

    ReplyDelete
  15. Ooo laaa.. pertama kali nengok pisang tanduk dibuat cekodok. Tu mesti dah masak betul kan. Kalau dah lembik digoreng tak sesuai sebab serap minyak.

    ReplyDelete
  16. Selagi boleh perangat yessss kita perangat dia

    ReplyDelete
  17. Daun pandai tu daun pandan ke. Tak pernah buat nasi tumis ni.

    ReplyDelete