Pagi ni Ummi masak nasi tumis pandan. Lebih kurang nasi lemak tapi tak letak santan. Tumis 4 sekawan, bawang merah, bawang putih, halia dan serai (dititik) dan daun pandai hingga naik bau. Masukkan beras, air secukupnya, garam dan masak nasi seperti biasa.
Kakak goreng nugget...
Last but not least, cekodok pisang tanduk. Pisang Tanduk pemberian jiran ni Ummi simpan dalam peti ais. Kulit dah hitam tapi isi elok lagi alhamdulillah boleh dinikmati bersama anak² asrama.
Alhamdulillah tengahari tak payah masak dah π
Tak pernah rasa lagi.. biasa nasi lemak jer.. kena cuba menu ni..
ReplyDeleteMacam nasi lemak juga tapi tak letak santan Pokcik.. Cuba ye!
Deletelauk tempe kentang tu sedapnyaaa
ReplyDeleteYezza...
DeleteMenarik jugak buat nasi tumis tu ye.
ReplyDeleteAah Cie, tak perlu letak santan :)
DeleteAlhamdulillah
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Alhamdulillah.
DeleteDah la uncle peminat cekodok pisang... dua tunjuk gambar pulak!
ReplyDeleteAlamak... sori Uncle, dah habis π
DeleteMenjadi betul cekodok tu.
ReplyDeleteAlhamdulillah. Kali ni dapat hasil yg gebus dan gemoks ahaha
DeleteIni pun dah cukup menyelerakan PH ;)
ReplyDeleteAlhamdulillah, kenyang :)
DeleteMemang berselera nampak juadah ni..
ReplyDeleteAlhamdulillah rezeki hari ni Cg :)
Deletejrg dgr org buat cekodok pisang guna pisang tanduk...sedap tu
ReplyDeleteSebab dah masak ranum sangat, tak sesuai digoreng, lembik. Itu yg buat cekodok tu π
DeleteTempe, kentang dan bilis berlado tu, buat bertambah nasi. π
ReplyDeleteMenu bahaya ni Nur :D
DeleteNak petik MT punya komen, dulu pun Linda tanya makcik, sedap ke cekodok guna pisang mas? Makcik cakap, jnji namanya pisang, sedap je...hahhaa..
ReplyDeleteAkk setuju dgn jawapan makcik Linda tu hehe ... Asal namanya pisang mesti sedap dibuat cekodok.
Deletepisang tanduk tu saya suka versi digoreng
ReplyDeletepisang tanduk boleh buat cekodok ye..SA biasa tengok goreng aje...
ReplyDeleteKalo buat cekodok, memang paling suka pisang yg kulit dah hitam. Krn biasa maniiiis πππ
ReplyDeleteOoo laaa.. pertama kali nengok pisang tanduk dibuat cekodok. Tu mesti dah masak betul kan. Kalau dah lembik digoreng tak sesuai sebab serap minyak.
ReplyDeleteSelagi boleh perangat yessss kita perangat dia
ReplyDeleteDaun pandai tu daun pandan ke. Tak pernah buat nasi tumis ni.
ReplyDelete