Rezeki yang tak disangka...
Walid beli roti canai, kebetulan Mak Tam tengah siang umbut kelapa. Ada orang Kuala Selangor bagi ke Pak Tam. Dihulurnya satu plastik kpd Walid.
Kecik² dulu orang kampung kami selalu bergotong royong tebang pokok kelapa dan belah batangnya untuk dapatkan umbut kelapa. Ummi cuma tengok je arwah Tok dan Tok Wan makan umbut kelapa ni. Bila dah dewasa baru pandai makan. Kali pertama makan umbut kelapa masak lemak putih ni di kenduri kahwin Hjh Misah, kawan uni dulu di Tg Karang sana. Itulah kali pertama Ummi merasa keenakan umbut kelapa masak lemak putih ni. Teringat² sampai sekarang pengalaman pertama kali tu. Jadi sekarang ni bila jumpa umbut kelapa memang Ummi tak lepas peluang makan atau masak.
Kali ni Ummi buat masak lemak putih bersama udang.
Ummi rebus dulu umbut kelapa ni. Rebus sekejap je, sampai air mendidih kemudian tutup api. Ummi suka tekstur umbut kelapa tu ada rasa crunchy sikit, bukan lembik.
Kemudian tumbuk bawang merah dan lada hitam untuk rencah. Masukkan bahan tumbuk dan santan cair dalam periuk. Buka api dan masak hingga santan sedikit berbuih (hampir mendidih). Kacau selalu... Kemudian masukkan umbut kelapa yang telah direbus, cili merah hiris dan udang. Masak hingga udang bertukar warna dan kuah mula mendidih. Perisakan dengan garam secukupnya dan tutup api. Siap!
Hasilnya?
Sedap alhamdulillah.
Gambar?
Lupa snapped sebab teruja nak jamah. Terus jadi tak sabar 😅
Sedapnya umbut kelapa masak lemak ni. Hari tu tebang pokok kelapa dirumah, umbut ni lah yang kami cari dulu. Kunyah-kunyah camtu pun sedap sebab dia crunchy crunchy sikit.
ReplyDeleteOh bole makan mentah ye Kak Azi? Sy ni tak tahu.. baru nak belajar² makan :D
DeleteSedapnya umbut kelapa masak lemak. Kalau ada lauk ni, tak yah nak bergulai kari ke, asam pedas ke.. tumbuk sambal belacan, goreng ikan kering, cukup dah nikmatnya. Silap² boleh bocor periuk nasi, kan PH.
ReplyDeleteTak silap dah SK, memang bocor periuk tu hah 😂
DeleteMakanan faveret saya ni, masak lemak putih udang. Makan dengan ikan goreng panas2 sedapnya!
ReplyDeleteSungguh benar sis... Lemak putih dgn ikan goreng paduuuu
DeleteFirst time tengok umbut kelapa.. Tak tahu macam mana rasanya.. Selalu makan umbut pisang je.. hehehe..
ReplyDeleteUmbut kelapa ni macam rebung kot, takde rasa sangat tapi sedap bila dimasak :)
Deletebiasanya saya mkn umbut kelapa dlm gulai kawah (kenduri kat kelate)
ReplyDeleteOh ada juga dicampur dlm gulai kawah ye? Gulai kawah kami selalunya letak umbut pisang 😋
Deleteaduh terus lapar..dah la puasa ni
ReplyDeleteAlamak ampun ye AD :3
DeleteLama x makan umbut kepala, masa kecik-kecik dulu banyak pokok kelapa keliling rumah, kalau tebang pokok kelapa , ini yang dicari dulu...
ReplyDeleteHah kan... Bila time tebang pokok kelapa tu mmg pakat² belah batangnya untuk dapatkan umbutnya tu kan
DeleteSalam kenal Puan Hazel... Baru je jumpa blog ni dan terus follow. Tak pernah lagi merasa umbut kelapa, teringin juga nak merasa, tapi susah dapat, kena tebang pokok kelapa dulu lah ya. Waktu kecil dulu saya pernah makan umbut mengkuang je.
ReplyDeleteAlhamdulillah terima kasih sudi bertandang. Selamat berkenalan Fadzillah 🤗
DeleteUmbut mengkuang pertama kali PH dengar. Kalau daunnya kenal sbb selalu tolong arwah Mak raut durinya untuk dianyam jadi tikar mengkuang dulu²
Teringat kenangan dulu2...waktu kenduri ni la lauk yg dihidang....
ReplyDeleteItulah tapi dulu PH tak makan. Eksyen haha
DeleteUncle tak pandai la makan ni... takde orang ajar
ReplyDeleteUncle orang 'keyel' :3
DeleteSedapnya umbut kelapa..lama betul tak makan..
ReplyDeleteSedapkan Cik Nur...
DeleteKenduri zaman dulu umbut ni la menu wajib. Beberapa tahun lepas kenduri kat taiping rumah makcik husb dorg ada menu umbut ni sedap betul dapat makan.
ReplyDeleteSekarang kalau jumpa menu ni di kenduri, mmg serbu la hehe
Deletesedapnyaaaa.....lama betul tak merasa lauk umbut ni....
ReplyDeleteJarang jumpa kan... Tapi kadang ada juga org jual umbut kelapa di pasar tani
DeleteAmmi tak pasti pernah makan ke tidak umbut kelapa ni.
ReplyDeleteBab lepas masak lupa ambil gambar tu haha sama je kita 2x5
Haha... Kadang tu excited nak makan, mmg lupa terus. Nak² bila Pak Aji dah baca DOA, mmg terus makan je la 😂
DeleteSedapnya. Saya suka lauk umbut kelapa masak lemak putih ada letak blackpepper masa kenduri di rumah. Tapi sekarang macam susah dah nak jumpa lauk ni. Orang dah tak tebang pokok kelapa dah kot. Lagi satu umbut rotan masak lemak kuning. Sedap betul.
ReplyDeleteMgkn sbb skrg kenduri guna catering sama kot... Dah ada lauk standard nya kan ..
DeleteUmbut rotan Akk tak pernah makan. Tapi my parents dulu suka rebus cicah dgn air asam picit
Susah nak jumpa umbut kelapa sekarang ni. Kecuali kalau ada orang tebang pokok kelapa hah boleh korek umbutnya.
ReplyDeleteBetul tu puan...
DeleteSaya tak yakin pernah makan ini. Saya pikir tadi rebung kak. Ternyata bukan yaa. Tp dari deskripsi kakak, saya yakin akan suka 😄. Apalagi dimasak berkuah santan, pedas sikit, sedaaap tuh 🤤❤️
ReplyDeleteIye, rupa dan tekstur umpama rebung. Cara masakan juga lebih kurang sama ya Fanny :)
DeletePernah makan tapi bukan fav la PH..selalu makan kat kenduri2 orang kahwin kat area2 kampung..rindu plak suasana tu..susah nak jumpa dah sekarang
ReplyDeleteSedappp tu.. manis-manis.
ReplyDelete