Abang dan Angah bawa balik pisang sorang sebiji dari masjid.
Angah macam biasa, bahagian dia, sedekah dekat Ummi. Setelah 2-3 hari pisang tu makin ranum, dah tak sedap nak makan mentah jadi Ummi lenyek pisang tu, tambah tepung, gula dan sedikit garam serta air, jadilah batter untuk cekodok pisang.
Dapatlah dalam 12-15 ketul, bolehlah buat raso² :)
Kalau layan dengan Teh O panas ni, mantap PH!
ReplyDeletefuhhhh sedap cekodok pisang makan panas-panas! hehehe
ReplyDeleteammi belum pernah buat cekodok pisang sepanjang usia 45 ni
ReplyDeletesaya belum pandai nak buat cekodok bulat2 mesti jadi bujur
ReplyDeleteKita kalau buat mesti lepas goreng angkat ..letak kat pinggan jadi lembik tak bulat2 mcm tu huhuu..
ReplyDeleteCekodok pisang menu last arwah Mak Pah makan sebelum pergi cehck up dan x balik2 lagi...
ReplyDeleteSedap tu..kt opis ni pg2 Ada yg rajin bli yg panas2
ReplyDeleteLama tak makan cekodok pisang ni PH. Nak buat la....laku keras ni....
ReplyDeleteDari dua biji pisang boleh jadi cekodok . Boleh makan ramai-ramai semua merasai walaupun hanya dua biji pisang . Kuantiti cekodok hanya 12-15 tu sudah memadai .
ReplyDelete